Nattjazz i Bergen med mange spennende navn

Nattjazz 2009 nærmer seg, og programmet viser at det kommer mange spennende artister til vestlandshovedstaden i mai.

Nattjazz i Bergen nærmer seg med stormsteg. På nettene fra 20. til 30. mai vil scenene på USF bli fylt av glade mennesker, vårluft og et spenstig program med et variert artistutbud, både for dem som liker hardcore frijazz og for mer sarte sjeler.

Mange av de fremste norske jazzmusikerne vil stikke innom Nordnes på Nattjazz. To av Norges beste trompetister, Arve Henriksen og Nils Petter Molvær kommer med hver sin trio. Pianotrioen In the Country har slippkonsert for sitt nye album Whiteout 30. mai, og er for anledningen utvidet til en kvartett med Andreas Mjøs fra Jaga Jazzist på vibrafon og steelgitar. En nestor innenfor pianojazzen i Norden, Bobo Stensson, kommer også til Bergen med unge svenske medspillere. Av det mer kuriose slaget er det at perkusjonsensemblet Batagraf stiller sammen med satirikerne Are Kalvø og Espen Beranek Holm under navnet Pratagraf.

Terje Rypdal står for årets tingingsverk, Crimescene, som skal fremføres av Rypdal sammen med Bergen Big Band på festivalens andre dag. Det kommer også spennende navn fra det store utland til årets festival. Dianne Reeves, for min del mest kjent fra George Clooneys film "Good Night and Good Luck" kommer til Bergen, og må kunne karakteriseres som en av festivalens headlinere. Malisiske Oumou Sangare kommer også, sammen med et stort band og karakteriseres av Nattjazz som:

Tekstane er like fengslande som Sangare sjølv, ho syng opent om kvinneleg sensualitet og konflikten mellom ekteskap og personleg fridom, noko som har gjeve ho trøbbel hjå konservative krefter i Mali, men samstundes framstår ho som eit fyrtårn for kvinnefrigjering. Musikken er den blues-like Wassouloutradisjonen, basert på eldgamle jaktritualer miksa med songar om tru og hylling spelt med ei tydeleg påverknad frå arabisk musikk.

For de som liker å svinge seg til mer pop-pregede toner blir det også rikelig anledning til det. Som de andre norske jazzfestivaler har også Nattjazz valgt å sette noen popartister på programmet i år, eksempelvis Anna Ternheim, Kristin Asbjørnsen og Montée.

I tillegg til de nevnte artistene kommer det mange andre spennende og nye konstellasjoner, både utenlandske og norske, til USF Verftet i løpet av noen hektiske mai-dager.

For mer info er det enkleste å stikke innom Nattjazz nettsider.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Jason Molina - Let Me Go, Let Me Go, Let Me Go

(Secretly Canadian)

Med sin andre soloplate graver Jason Molina dypt ned i sin egen sjel - og ryster lytterens egen. En fantastisk plate.

Flere:

Old Man Gloom - Christmas
The Orb - Bicycles & Tricycles