Festspill i Harstad

Tony Allen, Efterklang, Jaga Jazzist og Jan Garbarek på musikkprogrammet til de nordnorske festspillene som starter i dag.

Foto av Tony Allen: Lars Opstad

Festspillene i Nord-Norge (FiNN) har vært arrangert i Harstad helt siden 1965. I dag er Festspillene et internasjonalt arrangement som både presenterer og produserer et vell av musikalske sjangere, side om side med scenekunst, billedkunst, litteratur og film.

Festspillene starter i dag, og byr som vanlig på et stort og variert musikkprogram som spenner fra klassisk, jazz og verdensmusikk, til pop, rock og folkemusikk. Og mye midt i mellom.

Av internasjonale stjerner kan vi trekke frem den afrikanske trommelegenden Tony Allen, som i en alder av 70 fremdeles holder koken bak trommesettet. De siste årene har han lekt seg med hip-hop, og ikke minst deltatt på det svært vellykkede prosjektet The Good, the Bad & the Queen sammen med folk som Damon Albarn (Blur, Gorillaz) og Paul Simonon (The Clash). I fjor gjestet Allen Oslo World Festival med en konsert som fikk strålende omtale her på huset, de dansglade i nord burde ha mye å se frem til.Efterklang er også klar for Harstad. Det lekne og eksperimentelle danske poprock-bandet har fått kredible 4AD i ryggen og vinner stadig terreng blant musikkinntreserte ute i verden. I Norge har København-bandet vært en rekke ganger, men konserten på Festspillene blir (så vidt jeg har fått med meg) den aller første i Nord-Norge. Av andre artister på programmet for pop og rock, finner vi også sjarmtrollet Moddi, svenske Miss Li, Vidar Vang (som etter sigende gjorde strålende konserter da han var ute på veien med sin nye plate i vår), Datarock og Cynaneed.

Av jazz blir det mulig å få med seg flere generasjoner med musikere som har satt Norge på det internasjonale jazzkartet. Saksofonisten og jazzikonet Jan Garbarek har med seg Rainer Brüninghaus (piano), Yuri Daniel (bass) og Trilok Gurtu (perkusjon) til Harstad, og en av Norges største musikalske eksportsuksesser gjennom tidene vil garantert treffe et stort og bredt publikum når han nok en gang opptrer på FiNN. Sidsel Endresen er også blant de norske jazzveteranene. Vokalisten har markert seg som en søkende vokalist, komponist og bandleder i snart 30 år. Til Festspillene har hun kun med seg elektronikk, i tillegg til den markante stemmen.Jaga Jazzist står i fremste rekke i den nye hippe jazzgenerasjonen som treffer rockefolket like naturlig som jazzpublikummet. Tønsberg-bandet har fått strålende kritikker både hjemme og ute siden de så dagens lys på 90-tallet. Med en heftig blanding av jazz, elektronika, impro og rock er bandet en favoritt, enten vi snakker Pitchfork og Øya eller Mosnes og Moldejazz. Jaga Jazzist spiller tirsdag på Nordic Hall.

Til Harstad kommer også en annen ung norsk markant jazzmusiker. Saksofonisten Håkon Kornstad har det siste tiåret markert seg med improvisasjon og musikalsk crossoverappell. Vi finner hans saksofon på plater og prosjekter som spenner fra jazz til pop, rock og elektronisk musikk.

Solveig Slettahjell, Frode Halti, Gjermund Larsen og The Ukulele Orchestra of Great Britain er også på plakaten til Festspillene i Nord-Norge den neste uka, sistnevnte med sju ukuleler, latter, sang, klimpring, plystring, spøk, spaghetti western og melodier av Tchaikovsky, Nirvana og Kate Bush på programmet!

Mer om programmet til FiNN finner du her.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - I Love Techno: 10 Years - The Classics

(N.E.W.S.)

Trippel CD som oppsummerer 10 år med glimrende hard, monoton klubbtechno. Det kan jo bare ikke bli feil.

Flere:

Diverse artister - Norske Slagere Kapittel 1 - 1955
Trygve Seim - Sangam