Stumfilmkonsert

Stumfilmen The End of St. Petersburg med ny musikk av Gaute Barlindhaug, Nasra Ali Omar og Victor Shubin, urpremiere under TIFF i kveld.

Tromsø Internasjonale Filmfestival følger opp sin tradisjon med stumfilm og nykomponert elektronisk musikk. Tidligere har folk som Geir Jenssen, Per Martinsen og Frost laget musikk til stumfilmklassikere. I år har festivalen invitert Tromsø-musikerne Gaute Barlindhaug og Nasra Ali Omar, samt russiske Victor Shubin, til å lage ny musikk til The End of St. Petersburg (1927), et bestillingsverk til 10-årsjubileet for revolusjonen i 1917 i regi av Vsevolod Pudovkin. Filmen karakteriseres som en milepæl i sovjetisk film og en klassiker i verdenssammenheng.

Gaute Barlindhaug, Nasra Ali Omar og Victor Shubin fikk først vite hvilken film de skulle lydsette i desember, og møttes i Tromsø sist fredag. En uke har de fått sammen til å skape helt ny musikk til stumfilmkonsert nummer to under årets TIFF. Vi møtte trioen i sluttfasen av øvingen.

- En ganske så heftig utfordring å skape musikk på en uke, det er mye som skal stemme, musikken må følge bildene. Men det begynner å ordne seg, nå er det de siste overgangene det jobbes med, forteller Barlindhaug og Omar (bildet) til groove.

Barlindhaug lager forøvrig musikk til stumfilm for fjerde gang, blandt annet har han sammen med Nasra Ali Omar fremført ny musikk under Stumfilmdagene i Tromsø (underfestival av TIFF). Tromsø-duoen kaller seg Computer Love og spiller for tiden inn ny plate for Beatservice, som etter planen slippes i løpet av 2010.

Med elektronikk og perkusjon som basis skal ny musikk møte en russisk stum filmklassiker, alt fremført live på en superutsolgt happening på Verdensteatret fredag kveld.

En samstemt norsk/russisk trio er ikke i tvil:
- Dette bli blir moro, vi gleder oss!comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Father John Misty - I Love You, Honeybear

(Bella Union)

Uvanlige kjærleikssongar i eit faderlig sterkt folkpopmelodisk famntak.

Flere:

Arve Henriksen - Chiaroscuro
The Streets - Original Pirate Material