Øya-anbefalinger

Norges beste musikkfestival er i gang. Her er noen anbefalinger fra det rikholdige Øya-programmet.

Foto: Bjørnar Håland

Øyafestivalen har i år, som vanlig, et stort og variert program i Middelalderparken i Oslo. I tillegg byr hovedstadens mange klubber på nattkonserter under Øyanatt-paraplyen etter at parken stenges. I sum Norges desidert beste musikkfestival, som tjuvstartet i går med klubbdagen og som offisielt åpner i dag. Øya vil resten av uka presentere en rekke musikalske godbiter for de musikkinteresserte. Groove har plukket ut 10 artister og band fra programmet som vi håper og tror leverer flotte konserter.

Thurston Moore
Frontmannen fra et av rockens viktigste alternative band de siste 30 åra, Sonic Youth, slapp i fjor sitt tredje soloalbum, Demolished Thoughts. Et album som med Beck i produsentstolen viser frem en mykere side av støyhøvdingen. Sonic Youth er som kjent historie (RIP), men bandmedlemmene ser ut til å klare seg utmerket på egenhånd. Lee Ranaldo slapp nylig nytt flott album og gjestet Oslo med to glimrende konserter på Blå i juni, mens Kim Gordon er aktuell med prosjektet Body/Heart - som også tar turen innom Norge i september. På Øya er det Thurston Moore sin tur til å vise seg fram solo etter at hovedbandet ble oppløst tidligere i år.

Thurston Moore spiller på Sjøsiden i dag klokken 18.30 og gjør også en intimkonsert – etter eget ønske - på Parkteatret senere i kveld.The Black Keys
Rockens heteste duo for øyeblikket fikk et fortjent gjennombrudd med et av fjorårets desidert beste album, El Camino. Et album som har ført Dan Auerbach og Patrick Carney fra svette klubber til store arenaer med frekke riff og en herlig musikalsk miks mellom garasjerock, soul og blues. Øya-sjefen spår en av årets feteste konserter, når duoen – med forsterkninger – avslutter fredagen på Enga (21.30) med en forrykende fest. En spådom vi deler til fulle. Dans til musikken!Bob Mould
Bob Mould frontet legendariske Hüsker Dü, et av de viktigste og mest toneangivende amerikanske alternativband på åttitallet. Etter at oppløsning var et trist faktum, leverte Mould et par glimrende soloalbum, før han igjen dannet et nytt band tidlig på nittitallet. Sugar slapp sitt første album, Copper Blue, i 1992 – et album som ble det kommersielle gjennombruddet for Bob Mould. 20 år etter har veteranen - og helten - igjen børstet støv av det energiske og fengende materialet, og når han besøker Norge for første gang siden 1991, er det Copper Blue som står i sentrum. Forvent kraftfull pop, intense gitarer, varme nostalgiske vibber og kanskje en tåre i øyekroken(e) foran scenen på Vika i dag klokken 17.35The Stone Roses
Manchester-bandet skal forsøke å gjenskape magien fra sitt klassiske debutalbum på Enga i kveld. Om de klarer dette gjenstår å se. Å få høre I Wanna Be Adored, Fool’s Gold, Waterfall, I Am The Resurrection og She Bangs The Drums fra en scene i 2012, er uansett en våt drøm for mange. Det selvtitulerte debutalbumet har, i forbindelse med gjenforeningen og konserten på Øya, fått en fersk og grundig anmeldelse av grooves Oddmund Berge, som du finner på vår førsteside.

The Stone Roses avslutter åpningsdagen på Enga i kveld klokken 21.30Bon Iver
Hjerte og smert, sakral tristesse og låter som smyger seg under huden. Mange gleder seg nok til å høre Bon Iver, med låtskriver Justin Vernon i front, på en norsk scene igjen. Bon Iver gjestet Øya i 2009, da med en konsert på ettermiddagen der debutalbumet For Emma, Forever Ago sto i sentrum. Med selvtitulerte Bon Iver (2011) har bandet tatt steget til headlinerstatus, med den samme miksen av indiepop, country og folk som gjorde lytterne øm i hjertet og mo i knærne fem år tilbake.

Bon Iver spiller på Sjøsiden lørdag klokken 21.35.Refused
Refused er regnet som et av de viktigste hardcorebandene fra 90-tallet. Umeå-bandet la ned årene i 1999, mens kulten fortsatte å vokse. Det mest kjente albumet, The Shape of Punk to Come (98), er regnet som en klassiker. Albumet har influert mye av dagens punk og hardcore-scene, og blir av metallblekka Kerrang karakterisert som et av de viktigste innen hard og brutal rock noensinne. Comebacket til Refused er ikke varig, vi snakker kun om noen utvalgte konserter, der Øya er et av stedene vi kan oppleve bandet i 2012. Ganske så ekslusivt med andre ord.

Refused spiller på Sjøsiden fredag klokken 20.15Cloud Nothings
Med styggvakker kraftpop, mørke undertoner og fuzz i bøtter og spann, fikk amerikanske Cloud Nothings et aldri så lite gjennombrudd med albumet Attack on Memory (Steve Albini står for produksjonen), som kom i januar. Bandet spilte på lille Revolver tidligere i år. Fredag er Dylan Baldi & Co tilbake i Norge, og vil da spille for et betydelig større publikum enn sist. Forvent en energisk konsert med hjertet utpå skjorta og låter som blander desperat popsensibilitet med lurvete gitarer og hissig garagerock.

Spiller på Vika-scenen fredag klokken 19.25Charles Bradley and His Extraordinaires
Retrosoul fra øverste hylle! Charles Bradley debuterte med fjorårets No Time for Dreaming, i en alder av 62. Albumet har mottatt ovasjoner over hele fjøla, og viser at det aldri er for sent å starte karriere som plateartist. Med musikk i arven fra James Brown, Marvin Gaye og Curtis Mayfield, er også Bradley – med sin fenomenale stemmeprakt – en liveartist av format. Charles Bradley har jobbet som kokk og renholdsarbeider i store deler av sitt liv, der musikken kun var en hobby. Dét er den heldigvis ikke lenger, takket være folk i plateselskapet Daptone Records som oppdaget mannen på en liten klubb og over natten gjorde Bradley til en av samtidens mest toneangivende soulartister.

Forvent het stemning på Enga lørdag klokken 19.30The War on Drugs
Philadelphia-bandet slapp sitt andre album, Slave Ambient, til unison jubel blant anmelderstaben I fjor. Bandet, der Kurt Vile tidligere var med, blander drømmende ambient, suggererende groove og knitrete americana med stort hell. The War on Drugs burde være ganske så perfekt i sommersola på lørdag, da bandet tidlig på dagen er klar til å presentere sitt fantasifulle og lekne musikalske univers der Tom Petty, Big Star og Neu! er like naturlige referansepunkter. Og om sola skulle utebli, vil musikken garantert skinne uansett.

The War on Drugs spiller på Enga lørdag klokken 14.30Best Coast
California-bandet er den perfekte lyden av sol og sommer, noe de viste til fulle med debutalbumet Crazy For You to år tilbake. Oppfølgeren The Only Place forsetter i samme spor, med ennå flere sanger der solskinn, vestkyst og frisk gitarpop møtes med gode vibrasjoner og følelsen av sommerferie hele året. Det er bare å krysse fingrene for at sola skinner når Best Coast entrer Enga lørdag klokken 16!

Før vi snurrer i gang i gang den ferske singelen til Best Coast, kan vi nevne noen flere navn som like gjerne kunne vært med på denne lista:

Zero Boys (Øyanatt Gamla, torsdag), Die a Legend (Klubben, lørdag), First Aid Kit (Enga, lørdag), Heyerdahl (Klubben, lørdag), Mazzy Star (Klubben i dag), Årabrot (Vika, lørdag), Jacuzzi Boys (Øyanatt The Crossroad Club, torsdag), The Good The Bad and The Zugly (Vika i dag), Sweden (Vika, lørdag), Ty Segall (Øyanatt The Crossroad Club i kveld) og The Afghan Whigs (Vika, torsdag).

Ha en strålende festival!

comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Equicez - State Of Emergency - Generation Equiz

(Pass It)

Har du ennå ikke lært deg hvordan du skal uttale navnet, bør du sette deg ned og lære deg det med det samme. For de er kommet for å bli.

Flere:

PJ Harvey - Let England Shake
The Elected - Sun Sun Sun