Øyakino

El Doom & The Born Electric lydsetter stumfilmklassikeren L’Inferno fra 1911. Programmet inneholder også dokumentarer om The National og The Stone Roses.

Bilde fra L'Inferno (1911)

Øyafestivalen dreier seg ikke bare om musikk. Tradisjonen tro byr Øya også på et filmprogram som spenner fra stumfilmkonsert til musikkdokumentarer og to ferske norske langfilmer. Det meste av programmet er satt opp tirsdag 6. august, men det blir også mulighet for dagen-derpå-kino med burger og brus inkludert i billetten søndag 11. august. Alle visninger skjer på Ringen Kino.

Årets eksklusive stumfilmkonsert er et møte mellom El Doom & The Born Electric og den italienske stumfilmklassikeren L’Inferno (1911). Det norske bandet slapp sitt debutalbum i fjor til strålende kritikker, og har nylig gjennomført en triumferende europaturné med Kvelertak. Det var bandet selv som valgte ut L’Inferno, den aller første italienske langfilmen, løselig basert på Dantes Den Guddommelige Komedie og regissert av Giuseppe de Liguoro.

Stumfilkonserten går av stabelen 6. august klokken 18.30.

Øya byr på en rekke dokumentarfilmer som burde treffe de musikkinteresserte. Mistaken for Strangers handler om det amerikanske bandet The National og er laget av vokalist Matt Bernigers yngre bror, Tom Berninger – en relativt ukjent horrorfilmskaper og heavy metal-fan som bestemte seg for å dokumentere livet på veien med The National. Det endelige resultatet handler vel så mye om sjalusi og brødrerivalisering.Mistaken for Strangers er satt opp 6. august klokken 21.15

The Stone Roses gjorde et overraskende comeback i fjor, noe som også førte det legendariske bandet til Middelalderparken. I år blir det også mulig å få med seg The Stone Roses på Øya, men nå på kinolerretet. Dokumentaren The Stone Roses: Made of Stone er laget av Shane Meadows (This is England), som var med bandet på turné i fjor. Hovedfokuset er på gjenforeningen, men filmen byr også på en rekke arkivopptak som forteller historien om det engang så toneangivende Manchester-bandet.The Stone Roses: Made of Stone vises 6. august klokken 21.15

En av de virkelige godbitene i årets Øyakino-program er filmen Death Metal Angola, som handler om et krigsherjet land som fungerer som episenterfor afrikansk metal av det harde slaget. En av musikerne i filmen, som er regissert av Jeremy Xido, sier det slik: «Angola har hatt en ekstrem historie, og en ekstrem historie fortelles best med ekstrem musikk».Death Metal Angola vises 6. august klokken 19

Springsteen & I er en dokumentar sett gjennom øynene til fansen. Regissør Baillie Walsh og produsent Ridley Scott (Alien, Gladiator) har samlet videoklipp fra fans og klippet sammen en personlig dokumentarfilm om Bruce Springsteen og hans tilhengere – som vises både torsdag 6. (19.00) og søndag 11. august (15.30).I Petey & Ginger møter vi blant annet Thee Oh Seeds-medlemet Petey Dammitt, som foruten å drive med garasjerock også jobber med pornodistribusjon. Denne vises 6. august klokken 16.30. En annen dokumentarfilm er Twenty Feet From Stardom, som handler om de anonyme koristene vi finner bakerst på scenen når superstjerner og band spiller opp til dans (vises 6. august klokken 19).

Det blir også gjensyn med den Oscar-belønnede og fantastisk fine dokumentarfilmen Searching For a Sugar Man, i anledning at hovedpersonen selv, Rodriguez, spiller på Øya torsdag 8. august. Filmen vises 6. august klokken 16.30.

Tilslutt tar vi med at det også blir mulighet til å se to ferske norske langfilmer i Øyakino-programmet, nemlig Kyss Meg For Faen i Helvete (regi: Stian Kristiansen) og Jeg Er Din (regi: Iram Haq). Førstnevnte er satt opp tirsdag 6. klokken 19 og søndag 11. august klokken 15.30, mens sistnevnte blir vist 6. august klokken 21.30.

comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Arthur's Landing - Arthur's Landing

(Strut)

Arthur Russells venner viser med denne samleren hans enorme musikalske nedslagsfelt.

Flere:

Aphex Twin - drukqs
Diverse artister - 20 Years of Dischord