Stein Torleif Bjella, Kvarteret 18. mars 2011

Med Vonde Visu på innerlomma leverte nasjonens beste låtskriver en strålende turnéstart i vest.

Foto: Henriette Robertsen

Stein Torleif Bjella valgte Bergen som start på en omfattende turné landet rundt med ferske Vonde Visu. Fullt hus på Tegleverket viste at publikum og fans i vest satte pris på dette, noe annet skulle da også tatt seg ut. Den begavede låtskriveren fra Øvre-Ål har fått strålende - og fortjent - kritikk for sitt andre soloalbum, som naturligvis sto i fokus, selv om vi også fikk servert det beste fra klassiske Heidersmenn. I sum snakker vi om en ny aldeles strålende Bjella-konsert, for undertegne nummer fem i rekken siden høsten 2009.

Vonde Visu har som forgjengeren vokst over tid. Da albumet kom tidligere i vinter føltes det ikke like sterkt som Heidersmenn, men har etter hvert seget på, bitt seg fast og fremstår nå så og si på høyde med forgjengeren. Har angret litt på at jeg ikke gav platen full pott her på huset, noe den første slippkonserten også understreket da mange av de største øyeblikkene var hentet fra mørke og vidunderlig vakre Vonde Visu.

H P Gundersen på pedal steel er ny tilvekst i konsertbandet til Bjella. En fin tilvekst. Nestoren i musikkmiljøet i Bergen bidrar med syngende strenger og følsomme country-vibber, ikke minst minst på gåsehud-framkallende Jordsjuk – en av konsertens store øyeblikk, selv om strykerne fra plata manglet. Ellers i bandet finner vi produsent, lydtrollmann og dobro-spillende Kjartan Kristiansen, gjemt bak en lang lugg og smilende klar for å gi stafettpinnen fra Spellemannprisen videre til en låtskriver som burde fått den for lengst

På scenen finner vi også Marita Igelkjøn (tangenter) og Eirik Øyen (ståbass) som kompletterer et perfekt backingband for Stein Torleif Bjellas musikalske og litterære univers. Et univers der svik og nederlag møter hjertevarme og frodig selvironi, der det triste blir fint og der en moden låtskriver viser klasse med sanger som Søt Harmoni og Liten Ball - for å trekke fram flere topper fra den nye plata.

Selvsagt fikk vi også klassikere som Psykisk Kan Du Vera Sjøl, Heidersmenn og Øvre-Ål Resort, og da var det jaggu ikke mye å sette fingeren på. Kanskje låt det litt rustent i starten med Innegubbe, men det blir småtteri i denne settingen. Stein Torleif Bjella har nå flere sanger i konsertermet, og selv om jeg kanskje skulle ønske en låt eller to til fra Heidersmenn, var det godt å høre nytt materiale i konsertapping.

Med Vonde Visu virker det som om låtskriveren når flere enn oss som ble fjetret av Heidersmenn, oppmerksomheten er i alle fall stor om dagen. Fortjent på alle måter, da Bjella på enestående vis byr på seg selv og gjør det intime universelt. Norges beste låtskriver styrer unna klisjeer og sutring, hele veien med lun humor og mørk selvironi som kler den ydmyke holdningen på scenen. Musikalsk låter det fantastisk, og lyrikken, i vakker hallingdrakt, er med respekt å melde milevis unna de nødrim Bergen Tidenes Einar Engelstad mener han fant i en ellers utmerket konsertanmeldelse fra Kvarteret.

Vestlandet er unnagjort, resten av turneen til Stein Torleif Bjella og hans eminente band fortsetter i hovedstanden torsdag, neste uke er det Svalbard og Nord-Norge som får celebert konsertbesøk. Deretter går det slag i slag til langt ut i april. Til de heldige med billett: Gled dere!

Konsertlisten er som følgende:

24. mars - Parkteatret, Oslo
28. mars - Kulturhuset, Longyearbyen
30. mars - Verdensteatret, Tromsø
31. mars - Dama Di, Bodø
01. april - Herredshuset, Jessheim
04. april - Kulturhuset i Nærøy, Kolvereid
05. april - Bjugn Kulturhus, Bjugn
08. april - Dokkhuset, Trondheim
11. april - Vestre Toten Kulturhus, Raufoss
12. april - Banken, Lillehammer
13. april - Ål Kulturhus, Ål
14. april - Modum Kulturhus, Modum
15. april - Raulandshuset, Raulandcomments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Scorch Trio - Scorch Trio

(Rune Grammofon)

Ekstatisk og groovy improv av absolutt ypperste klasse!

Flere:

Rosanne Cash - Black Cadillac
Filter - The Amalgamut