Navigators, Blå Rock 13. februar

Trond Andreassen er tilbake. I front av Navigators balanserer den tidligere spydspissen i Ricochets mellom rå kraft og vindskeiv tristesse på praktfullt vis.

Ricochets gikk til grunne i 2006 etter tre strålende album. Etter dette har det vært stille fra Trond Andreassen, før han i fjor sommer meldte sin tilbakekomst med en, etter sigende, storartet konsert på Øya. Med pøsende regn siste festivaldag i Oslo, droppet denne penn Middelalderparken, booket om flybilletten og satte kursen mot nord - og har vel angret litt i ettertid.

I løpet av høsten som gikk fikk barnet navn og platekontrakt, og før jul slapp Navigators første smakebit med episke og strålende Wall of Stone. Albumet slippes først om en uke, så for et fullstappet Blårock i Tromsø var dette første møte med resten av låtmaterialet til Navigators. Spørsmålet var om bandet hadde flere gullkorn enn nevnte Wall of Stone i ermet, og til dette er det bare å rungende fastslå at det hadde de så vist. Jaggu og heldigvis, selv om det selvsagt skal noe til å tangere singelen.

Navigators innehar ikke desperasjonen til Ricochets. Her er det vindskeiv countryrock, mild psykedelia og luftig 60-tall som gjelder, mer akustisk og neddempet, selv om bandet til tider røsket kraftig fra seg. Med fem mann i ryggen gjøv Trond Andreassen løs på et forventningsfullt publikum som svarte med trampeklapp og brede smil. En av norsk rocks store stemmer er fremdeles like hudløs rå og full av nerve. Andreassen synger strålende, enten musikken beveger seg mot smygende tristesse, eller tangerer noe av det Ricochets sto for i forrige tiår. Storslagent er det nemlig uansett.

På en time fikk vi servert det meste fra kommende The Straight and Narrow. Spennvidden mellom såre countrytoner i Rose's Bed, pianodrevne, hudløs nakne og svimlende vakre Winter Song, Jaques Brel-duftende Amsterdam, hissige Born to Cry og allerede klassike Wall of Stone, viste til fulle at Navigators kommer til å sette sitt preg på 2010. Å spå at The Straight and Narrow vil stå igjen som en av årets store norske album er neppe å ta for hardt i. Konserten på Blårock vil nok også stå igjen som en merkestein. På en scene Ricochets også frekventerte jevnlig, overbeviste nemlig Navigators så til de grader. At konserten bare var en time lang, er vel det eneste jeg i farten kommer på som noe negativt å sette fingeren på.

Navigators har kastet loss. I tiden fremover gjør de konserter landet rundt, på fredag spiller de på by:Larm, og etter hvert vil det tikke inn nye festivalbekreftelser. At bandet også vil markere seg utenfor landets grenser virker opplagt. Østfold og Fredrikstad markerer seg virkelig innen norsk rock om dagen. Fra før kunne de by på Tellusalie og Tommy Tokyo, og her kommer jaggu Trond Andreassen og Navigators som kronen på verket. Et perfekt hat-trick, tenker jeg vi sier.

Ricochets er død. Navigators lever - og leverer!

Foto: Presse/LP Lorentz og Magne Johnsen


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Kullrusk - spring spring spring spring spring

(Moserobie)

Med Per 'Ruskträsk' Johansson og Jonas Kullhammar i spissen, har Kullrusk for alvor utvida det tradisjonelle bruksfeltet for saksofon og klarinett.

Flere:

Love - Forever Changes
The Chemical Brothers - Push the Button