RIP Jason Molina

Secretly Canadian har lagt ut all offisiell musikk av Jason Molina til fri lytting.

Her på huset har vi, etter det triste dødsfallet lørdag, hyllet en låtskriver som spilte en viktig rolle da groove.no ble startet opp i 2001. Vi gir oss ikke ennå. Molinas plateselskap, Secretly Canadian – som ble startet opp på grunn av låtskriveren, har nå lagt ut hele den offisielle katalogen til fri gjennomlytting. På magnoliaelectricco.com finner du alle albumene, sjutommere, rariteter med mere. Her finner du starten, og her finner du slutten med den siste musikken, som kom i fjor: The Autumn Bird Songs EP.

I sum snakker vi om noe av det sterkeste av musikk gitt ut de siste 15 åra. Katalogen vil ligge ute en stund. I forumet på hjemmesiden er det lagt ut minneord, varme tanker og kondolanse, vel verdt å lese.

Vi tar med oss hva Neil Young skriver: Levon Helm will take good care of you! RIP Jason.

Vi har skrevet mye opp og i mente om dødsfallet til Jason Molina denne uka. Vi har konsentrert oss om musikken, og mindre på alle problemene den enestående låtskriveren og musikeren hadde med alkohol og manglende sykeforsikring. At en strålende musiker brenner ut tidlig er ikke noe nytt. Molinas dødsfall føyer seg inn i rekka der flere sentrale fra hans samtid allerede befinner seg. Vi nevner i fleng navn som Mark Linkous, Vic Chestnutt og St. Thomas. Alle slet med problemer – og sto samtidig bak musikk der det skjøre og mørke er malt med pensel dyppet i eget blod.

Vi sitter heldigvis igjen med musikken. Ordene tidligere groove-redaktør Bjørn Hammershaug avsluttet sin omtale av Sojourner-boksen i 2007 med, er like gyldig i dag, og vil være like gyldig når vi som gamlinger skuer tilbake til starten av 2000-tallet på jakt etter den viktigste musikken fra perioden:

Dette er musikk som svimerker sjelen din og tekster du kan ta med ned i graven. Så, sving bilen ut av porten, ut på veien, rull ned vinduet, la den klare natteluften fylle deg og la stjernene vise vei:

Hold on Magnolia to that great highway moon
No one has to be that strong
But if you're stubborn like me
I know what you're trying to be

comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Black Ox Orkestar - Ver Tanzt?

(Constellation)

Klezmer-punk og balkansk delirium-dans i ly av Silver Mt. Zion? Gjør klart for Black Ox Orkestar!

Flere:

Atomic - Feet Music
Bryan Ferry - Frantic