Shining på skolen

Ungdomsskolene i Rogaland med svartjazz på timeplanen.

Foto: Kristin Svanæs

Denne uka har ungdomsskoleelevene i Stavanger svartjazz på timeplanen. Albumaktuelle Shining holder til sammen 18 eksklusive skolekonserter for tiden, garantert en annerledes skoletime for de omlag 4000 elevene i Rogaland som får oppleve et av Norges beste band akkurat nå. Konsertene er i regi av Rogaland fylkeskommune og Rikskonsertene, som en del av Den kulturelle skolesekken.

Forrige uke var det elevene på Sola som fikk oppleve skolekonserter med Shining. Da var reaksjonene alt fra forferdelse over den ekstreme musikken, den høye lyden og alt lyset - til lærere og elever som med taktfaste hodenikk og hevede armer virkelig digget det de så og hørte. Dette ifølge en pressemelding fra Rikskonsertene.

Der kan vi også lese om hvorfor Shining synes det er viktig å opptre for ungdommen.

- Det er veldig gøy å få spilt konserter for ungdom under 18! Jeg var selv veldig interessert i musikk da jeg gikk på ungdomsskolen, og ville vært overveldet over å kunne få gå på en slik konsert, som en del av skoledagen. Ekstra gøy er det at konserten presenteres med en full lys- og lyd-produksjon, sier frontmann i bandet, Jørgen Munkeby.

Etter å ha startet opp som et akustisk jazzband for over ti år siden, har Shining gjort et musikalsk kvantesprang og fusjonert psykedelisk jazz med metal og utagerende galskap. Sjangeren døpte de for blackjazz, som også er tittelen på forrige album. Shining har gitt ut fem kritikerroste studioalbum (skryt også her på huset), spilt konserter over hele verden, vunnet Spellemannpris, Alarmprisen og ble i 2010 tildelt a-ha-stipend på en million kroner.

One One One

Snart slipper Shining nytt album, med tittelen One One One. Albumet er nylig mixet og mastret i Hollywood av Sean Beavan og Tom Baker, begge sentrale til lyden av Nine Inch Nails og Marilyn Manson de siste 20 åra. One One One skal spilles live på Rockefeller i sin helhet under by:Larm i Oslo fredag 15. februar.

Men først: eksklusive skolekonserter i Stavanger denne uka. Alle ungdomsskoleelevene får forøvrig utdelt ørepropper i forkant av konsertene, og også en forklaring på hvorfor musikken til Shining skal spilles høyt. Selvsagt. Vi runder av med et av høydepunktene på Blackjazz, Fisheye, en låt kidsa i oljebyen nok får midt i fleisen om dagen.
comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Shins - Chutes Too Narrow

(Sub Pop)

Ein 34 minuttar fyldig popdropspose med 10 utsøkte smaks- samansetningar til å suge lenge og fornøyd på.

Flere:

Broadway Project - The Vessel
Beatnuts - Classic Nuts Vol. 1