TIFF i 20

Den tjuende Tromsø Internasjonale Filmfestival starter i dag. Groove er tilstede og vil rapportere fra jubileumsfestivalen.

Med et omfattende filmprogram startet TIFF i dag festivaluken i Tromsø. Landet største filmfestival vil som vanlig vise kunstnerisk film fra alle verdenshjørner, dokumentarer, kortfilm og den faste tradisjonen med stumfilmkonserter. Festivalen har også et omfattende overdrive-program, med skrekk, vold og generelt ubehag som tema. Russisk film er sentral i år, og Hipsters, en sovjetversjon av Hairspray og Cry Baby, er den offisielle åpningsfilmen som vises etter at kulturministeren offisielt åpner moroa, en dag etter at den egentlig starter.

Billettsalget på nettet skjærte seg i forrige uke, og kom først skikkelig i gang i helgen. Nå går alt på skinner. Festivalen satser på publikumsrekord, og dét skulle betyr over 50.000 solgte billetter. TIFF inviterer også hele byen til å ta del i festivalen, med gratisvisninger på Stortorget.

På lerret av snø vil det ute vises filmer for stor og små hver eneste dag. I år feires også soldagen under festivalen med en folkefest på Stortorget. Svenske Matti Bye har komponert musikken til stumfilmdokumentaren Nanook of the North (1922), og sammen med sitt ensemble vil han gi publikum en eksotisk og spektakulær forestilling i arktiske omgivelser på snøkinoen torsdag 21. januar. La oss også håpe sola viser seg!

Dagen etter vises The End of St. Petersburg (1927), lydsatt av Gaute Barlinhaug, Nasra Omar og russiske Victor Shubin. Urfremføringen skjer på Verdensteatret. Tromsø-musikerne Barlinhaug og Omar spiller for øvrig inn plate for Beatservice i disse dager.

Som vi tidligere har skrevet, viser festivalen hele Per Ivar Jensens kortfilmproduksjon, der de fleste også blir gitt ut på DVD, når Originalfilm lanserer samlingen Sju Korte Originale. Jensen åpnet for øvrig den ovale festivaluken i Tromsø fredag, da han i spissen for The Replaceable Heads gjorde en heftig punkrock-konsert på Bastard Bar sist fredag.

Med jubileumsperspektiv vil festivalen vise de beste filmene fra TIFFs historie, kåret av folket. Det betyr gjensyn med australske Bad Boy Bubby, regissert av Rolf de Heer og med Nicholas Hope i hovedrollen. Filmen fikk flest publikumsstemmer, og mange av de som stemte hadde personlige historier knyttet til opplevelsen av å se den på festivalen. I tillegg er blant annet Tom Tykwers Løp Lola Løp og russiske The Return av Andrey Zvyagintsev en del av jubileumsprogrammet.groove vil utover uka rapportere fra årets TIFF, og vi har spesielt merket oss skandinavisk premiere på The Road av John Hillcoat (The Proposision). Regissøren vil selv innlede før visning av filmen. Med manus av Cormac McCarthy (No Country for Old Men), Viggo Mortensen i hovedrollen og Nick Cave på lydsporet, er det ikke å legge skjul på at vi gleder oss kraftig til å se denne.comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Magnolia Electric Co. - Sojourner

(Secretly Canadian)

The great plains, the black hearts, the crossroads and the lonesome valleys: Magnolia samler tråder og gir ut årets hittil sterkeste samler.

Flere:

The Fall - Reformation Post TLC
Arve Henriksen - Chiaroscuro