cover

Not Alone

Julia Biel

CD (2005) Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Indiepop / Folk / Jazz / Vokaljazz / Voksenpop

Spor:
Shhh…
Paradise
Souvenir
By the Light of You
Interlude
Falando de Amor
Uncomfortable somehow
Rhythm of the Treetops
Where Is She Now?

Referanser:
Beth Orton
Anna Ternheim
Norah Jones
Björk

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


En smak av sommer

Alt hva Julia Biel rører ved blir magisk. Både alternativt og noe for enhver. Og ikke minst - ekte.

Jeg skammer meg over at jeg ikke fikk med meg denne platen da den kom ut sommeren 2005. Men bedre sent enn aldri; den kan likevel bli en av årets sommerplater for min del.

Det viste seg raskt å bli vanskelig å skulle vurdere Julia Biels debutplate på skikkelig vis. Jeg satt fast på spor 4. By the Light of You er en herlig sommerlåt av de sjeldne - den som får deg i å føle at alt i livet bare er "skikkelig koselig"... Se for deg selv, på årets første solstekende sommerdag, der du våryr og energisk tar fram den nedstøvede rustne sykkelen din og bare suser nedover fortauet med vinden i håret. Imens synger Julia Biel: "I live in this country, and I can do what I like..." Ja, det høres en smule klisjeaktig ut, la det i så fall være en klisje med kvalitet.

For Not Alone er et bredt og solid album, fylt med spanskinspirerte elementer, deilige toner, strykere, klarinetter og bratsj. På toppen av det hele sitter Juli Biel. Hjemme i Storbritannia har debutplaten møtt stor begeistring, hvor hun har blitt beskrevet som "Norah-meets-Bjork-meets-Thom Yorke", særlig for sin usedvanlige spennende stemme. Julia Biel har en av disse sjeldne glassaktige, gjennomsiktige stemmene som nesten høres ut som bølgesus. En emosjonell jazzstemme i utvidet forstand.

Hennes spanske røtter gjenspeiles i musikken, særlig Falando de Amor, som minner om nokså tradisjonell folk fra denne delen av verden. Mye av det samme finner man i Rhythm of the Treetops. Mer magisk blir det når denne stilen kombineres med mer jazzede elementer og vakre strykearrangementer, for eksempel på Uncomfortable Somehow, hvor Sebastian Rochford leder an med energisk perkusjon, og hvor Idris Rahman på bassklarinett markerer seg. Og alt glir rett inn i Biels stemme.

Blir man lei av stemmen er det nemlig mye å finne i musikerne. Gitaristen Jonny Phillips er en viktig støttespiller også tekstmessig. Idris Rahman lager perfekte og særegne fill-ins med fløyte og klarinett. Interlude er et eget spor dedikert til bassklarinettens stemningsskapende muligheter. Og gir deg følelsen av å befinne seg på en uoppdaget Kanariøy.

Det hele er laidback – men ikke for mye. Julia Biel vil ikke drukne oss i melankolien, heller løfte oss sakte opp. Det er her magien kommer frem. Paradise er et bra eksempel, med eksentriske rytmer og et deilig bossa-lignende arrangement. Souvenir viser at alt denne damen rører i, blir særegent og harmonisk på samme tid.

Å karakterisere Biels musikk er ikke lett, og man finner referanser til flere ulike artister. Men den magiske stemningen hun skaper kan gjerne beskrives som alternativ akustisk soul. Ellers holder låtene seg innenfor sikre rammer innen jazz, folk og indiepop, og Biel har lykkes med å blande dette sammen. Bonussporet History tar en overraskende ny stilistisk vending, men ender nesten litt for fort. Likevel ikke for fort til å rokke ved årets sommerstemning!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Magnet - On Your Side

(Ultimate Dilemma)

Engelske kritikere har trykket Magnet til sine bryst. Fortjent. Det beviser Even Johansen nok en gang med sitt nye bittersøte album.

Flere:

TV on the Radio - Dear Science
Diverse artister - If I Make It Through Christmas