cover

Nova

Kåre Kolberg

CD (2009) - Prisma

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Klassisk

Stiler:
Musique concrete / Eksperimentell

Spor:
Nova

Referanser:
Luc Ferrari
Pierre Schaeffer

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


37 år i arkivet

Klangbildet er mørkt og nesten litt truende og har en besnærende vrang struktur.

Dette er musikk til et multimediaverk oppført i 1972 i samarbeid med kunstneren Anders Kjær. Det fulle verket kan vi bare ane spor og ekko av ved hjelp av tekstlige beskrivelser og bildene i coveret, men musikken i seg selv har ingen problemer med å klinge seg gjennom årtiene. Dette er tape-musikk, musique concrète som ikke står noe tilbake for hvilken som helst franskmann med tung CV.

Nova består en rekke fragmenter og lydelementer, noe kjenner man igjen, en trompet eller en stemme, mye er forvrengt og abstrahert. Klangbildet er mørkt og nesten litt truende og har en besnærende vrang struktur. Akkurat i det stykket er i ferd med å definere seg selv om hektisk og oppkuttet vender det seg mot dronen og stillstanden. Det statiske får heller aldri aldri være i fred for lenge, slik oppleves musikken som uforutsigbar og frisk, selv etter gjentatte runder i CD-spilleren.

Som et historisk dokument har dette verdi i seg selv. Historien til den tidlige norske elektroniske musikken er ikke akkurat overdokumentert. Ekstra hyggelig er det at musikken er oppsiktsvekkende, også når vi tar vekk det historiske perspektivet. Sprit lagret på flaske i 37 år vil ikke forandre karakter i det hele tatt, akkurat slik er det med Nova, musikk som er like radikal og frisk i dag som i 1972, uskadet av de 37 årene i Henie Onstads arkiver.


Denne teksten er hentet fra artikkelen Labelfokus: Prisma, og den kan leses i sin helhet her.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Karl Seglem - Femstein

(NOR-CD)

To horn i pannen, ei fele som spiller som Fanden, sjamanrytmer og et snev elektronikk - Femstein er Karl Seglems muligens beste plate!

Flere:

Belle & Sebastian - Push Barman to Open Old Wounds
Portishead - Third