cover

The Blueprint Dives

Extol

CD (2005) - Century Media / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Thrash / Death metal / Kristenrock

Spor:
Gloriana
Soul Deprived
In Reversal
Pearl
From the Everyday Mountain Top
Another Adam's Escape
The Things I Found
Lost In Dismay
Essence
Void
The Death Sedative
Riding For a Fall

Referanser:
Death
Deftones
Meshuggah
Alice In Chains
Opeth

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Metal with a Message

Det tar tid, men Blueprint er en plate som vokser langsomt.

Norske Extol rangeres som et av verdens ledende kristne ekstrem-metalband. Nå har jeg egentlig aldri ment det har vært helt riktig å kategorisere band ut fra deres tro, men siden det til en viss grad virker til å være en stor splittelse mellom kristne og "resten" i metallmiljøet, bør man vel føre opp Extol som et "kristent metallband".

The Blueprint Dives er deres fjerde plate, og den hittil mest tekniske og kaotiske i rekken. Bandet byttet i forkant av innspillingen ut begge gitaristene (Christer Espevold og Ole Børud) til fordel for Ole Halvard Sveen og Tor Magne Glidje. Sistnevnte har vært med i bandet før, på EPene Mesmerized og Paralysis, samt fullengderen Undeceived (2000). To nye gitarister har uansett ført til en viss endring i lydbildet, men Blueprint er likevel en naturlig utvikling fra deres forrige epos Synergy (2003). Noen har kalt den nye plata til Extol for en hybrid mellom Death og Deftones, ispedd en liten klype Meshuggah og Alice in Chains. Og, joda, det er slettes ingen dum beskrivelse, det.

Vokalist Peter Espevoll gjør som alltid en god jobb, og demonstrerer at han behersker både den fagre og den grimme vokalen. For nettopp vokalarbeidet til Espevoll er sentralt i Extols uttrykk, og han må nok ta noe av "skylden" for at Extol er blitt så store på verdensbasis.

Det finnes videre mye bra på denne platen, jeg skal ikke gå inn i detalj på hver enkelt låt, men kan nevne de personlige favorittene The Things I Found og From The Everyday Mountaintop som låter både progressivt, teknisk, manisk og kontrollert - og med den lille ekstra touchen som gjør at det alt i alt låter veldig Extol. Blueprint blir likevel til tider litt for glattprodusert, for eksempel ved singelen Pearl, som ligger under gjennomsnittet hva kvalitet angår.

Siden Extols uttrykk er såpass kaotisk og variert, trengs det en del tid for å få tak i materialet. Originaltrommis David Husvik og bassist Jan Robert Mjåland gjør en fremragende jobb med å holde rytme og tempo på plass. På sitt mest tekniske er disse to gnistrende, og de skal etter hva ryktene forteller gjøre en minst like god jobb i live-sammenheng.

The Blueprint Dives er en plate som vokser for hver gjennomlyttning. I likhet med en rekke av landets andre metallband, står også Extol for kvalitet, særegenhet og med en unik stemme i en verden med titusener av metallband.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Television - Marquee Moon

(Elektra / Rhino)

Midt i punkalderen kom det frå New York ei plate som låt ganske så annleis. Så underfundig, så energisk og så visjonær at den aldri kan bli gløymt.

Flere:

The New Pornographers - Twin Cinema
Andrew Bird - Noble Beast