cover

Sabelnatt (Noc Šavlí)

Diverse artister

(1986) - Hot Club

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Vise

Spor:
Skatten Min
Lillebror, Steng Porten
Min Kjæraste
Den Ukjente Soldats Sang
Havlicek, Havel
Julesang
Den Kvite Steinen
På Den Vide Sletta
Ballerina
Kropp og Sjel
Bøn For Marta
Karel Kryl

Vis flere data

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


En kaldkrigs-LP ser nytt lys

'Vi synger dine sanger nå Karel Kryl, Lillebror steng porten! Ingen hær skal få komme inn og igjen - få lov til å lukke våre sinn'

En glemt kaldkrigs-LP er reutgitt på CD, med bonusspor. Det dreier seg om Sabelnatt (Noc Šavlí), utgitt i 1986 på jazzmerket Hot Club Records og består av dengang forbudte tsjekkiske sanger oversatt til norsk: "Sanger av Karel Kryl, Jaroslav Hutka og andre tsjekkiske sangere, samt eldre tradisjonssanger ble gitt et norsk uttrykk." (Cirkaoversettelse fra det engelskspråklige tekstheftet.) Institusjonen Fritt Ord støttet utgivelsen av LPen som ble produsert av blant andre Geirr Lystrup.

Det er altså østeuropeisk dissidentmusikk fra før jernteppets fall som nå er gjort tilgjengelig i et digitalt lagringsmedium. For yngre folk som ikke husker den kalde krigen lyder vel flere av sangene her veldig politiske og en større forståelse avhenger av at lytteren kjenner historien til omsungne figurer som Vaclav Havel og Jan Palach. Noen utdypende opplysninger er gitt i CD-heftet, men akkurat disse "fotnotene" styrker ikke akkurat umiddelbarheten ved dette materialet. Tvert imot er mange av sangene helt avhengige av sin spesifikke tilblivelseskontekst for å fungere. Soundet svekker også inntrykket. Produksjonen et typisk for 70-80-tallets dissident- og Øst Europa-viseprosjekter, insisterende framført og med en påtatt inderlighet som ga bud om hjemlengsel og smerten ved eksilet. I dag innkapsles musikken i denne spesielle følsomheten og gjør den lettere datert. Når produksjonen også lider under flere schmaltzy 80-talls arrangementsblemmer som overdreven koring og en Kenny G-lignende sirupsaksofon melder spørsmålet seg om ikke en nyinnspilling av hele prosjektet hadde vært vel så mye på sin plass. Men det er flere fine sanger her. Min Kjæreste og Lillebror, Steng Porten blant andre. Utgivelsen gir utsnitt av et nesten 20 år gammelt tidsbilde og bør ha en framtid som bruksobjekt i våre visemiljøer.

Jeg kan ikke se av heftet at sangprodusent Geirr Lystrup synger på plata - men er det ikke ham vi hører på vokalen flere steder...?

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Twilight Singers - Dynamite Steps

(Sub Pop)

Oi, her har det skjedd ting! Neida. Egentlig ikke. Bare at Dulli & Co har laget nok et knallbra album.

Flere:

The Low Frequency in Stereo - Futuro
Opsvik & Jennings - A Dream I Used to Dream