cover

Highly Evolved

The Vines

CD (2002) - Capitol / EMI Virgin

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Grunge

Spor:
Highly Evolved
Autumn Shade
Outtathaway
Sunshinin
Homesick
Get Free
Country Yard
Factory
In The Jungle
Mary Jane
Ain't No Room
1969

Referanser:
Nirvana
Black Rebel Motorcycle Club
Supergrass
Smashing Pumpkins

Vis flere data

Se også:
Vision Valley - The Vines (2006)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Nok en britisk hype

The Vines er spådd å bli det neste store. Blir de det, er 90-tall revivalen her raskere enn forventet.

Tidligere denne sommeren kjøpte jeg den britiske musikkavisa NME. Der stod det at Highly Evolved med australske The Vines var et av tidenes beste debutalbum, kanskje det beste. De fulgte opp med sidevis av skryt, inkludert artikler om bandets oppvekst og utseende(!?!). Dette medfører jo visse (les: enorme) forventninger. For å ha sagt det med en gang: Disse ble på ingen måte innfridd.

Nå er dette hovedsakelig NMEs - og resten av britisk musikkpresses - feil. The Vines har ikke gjort noe særlig gærnt. De har gitt ut et ganske greit album basert på den musikken som preget tenåra deres. Highly Evolved inneholder mye fengende musikk, og kan være grunnlaget for en lang og spennende karriere.

Highly Evolved er en sammensmelting av deler av 90-tallsrocken. Enkelt sagt en slags In It For The Money (Supergrass) krysset med biter fra Nevermind (Nirvana) og Mellon Collie and the Infinite Sadness (Smashing Pumpkins). Nå er dette kanskje voldsomt forenklet, men omtrent slik fremstår The Vines i mine ører. De er relativt uoriginale, og spinner videre på mye gitarbasert rock man har vært borti før.

Plata er litt enten-eller. Deler av den består av følsomme, rolige låter. Resten er stort sett forsøk på rå, men MTV-vennlig rock. Det er fullt mulig å spille luftgitar til mye av dette, eventuelt nynne litt. Flere av låtene har vært ute på singel en stund, men oppmerksomheten rundt disse har nok vært større i England enn i Norge.

Selv foretrekker jeg de mest rocka låtene. Ikke fordi de på noen måte er mer originale. Det er liksom bare sånn at det er lettere å komme unna med stjeling dersom det er kombinert med trøkk og stå-på-vilje. Tittellåta og Outtathaway sitter godt etter få gjennomlyttinger. Av de roligere låtene blir for mange kjedelige eller fort glemt. Noe av det minner om middelmådig britpop.

The Vines bør i neste omgang fri seg litt fra læreboka. Et mer særpreget sound hadde vært å foretrekke. Highly Evolved er langt fra noe genialt album, som enkelte skal ha det til. Derimot viser det en gjeng unge men som sikkert ikke taper noe på å bli noen hakk modnere.