cover

That Horse Must Be Starving

Avril

CD (2002) - F Communications / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Pop / Singer/songwriter

Spor:
Double Mind
The Date
Eye World
Like Everybody Else
French Kiss
Helium Life Boat
Velvet Blues
Global Headphones
Arlanda Epilogue

Referanser:
Lil' Louis
Sondre Lerche
Schneider TM

Vis flere data

(2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7)


Deprimerende, på flere måter.

Triste elektroniske popsvisker fremføres av selvoppnevnt, dekadent crooner.

Det var med en solid porsjon forventninger debuten til Avril ble sluppet i spilleren. Man hadde allerede hørt store ord om hvilken formidabel artist dette skulle være, og om hvilket banebrytende arbeid innen elektronika som skulle åpenbare seg. Høyt respekterte F Communications gir ut mesterverket, og hauser opp denne geniale bohemen til uante høyder på sine nettsider. For å være på den sikre siden helgarderer de seg sågar med en advarsel til de som måtte tvile: "electro-critics should listen twice before they speak!". Vel, vel, da er det vel ikke annet å gjøre enn å høre to ganger på denne elektropopens bauta.

Åpningen, Double Mind, har en forsåvidt behagelig vokal, og svale, svevende elektroniske temaer som kiler kjærlig i øret. Melodiene er pene, og produksjonen strøken. Toppen Bech så langt altså. Neste perle ut er singelen The Date, hvor Avril fortsetter å synge med småhviskende stemme og upåklagelig innlevelse. Med seg som tøff korist har han Ana Rago, i en god poplåt som i både lyder og produksjon kan minne om den tyske blipmeister Schneider TM. Dette er slettes ikke verst! Man har til nå blitt eksponert for tilbakelent elektronika og halvfiks elektropop med lett fengende melodier. Men så er det brått stopp på superlativene.

Plutselig finner man seg stående til knes i en seig og klissete suppe av svisker. Eye World høres i beste fall ut som easy listening fra en bråvoksen sølvgutt med altfor stor mikrofon. Det synges så sårt og flinkt at man undres hvem som har det mest vondt: Avril eller lytteren? Det eneste som får fram smilet nå er notatene fra første gjennomhøring: "Stakkars type." "Siste dans på høyfjellsdisco." Siden får man den tvilsomme glede av å måtte høre på Avril som singer/songwriter med Like Everybody Else. En låt som like gjerne kunne hete Like A Forsmådd Sondre Lerche With Old Intro From Massive Attack. Det låter heller ikke tøffere av at Avril opptil flere ganger sier "fucking" i løpet av sangen. Det er så man ikke vet om man skal le eller gråte, og like før man tar til tårene oppdager man skip-knappen, som redder dagen.

Den smått legendariske French Kiss av Lil' Louis får seg også en overhaling av godeste Avril, og til tross for at resultatet er ganske langt unna originalen er dette en positiv overraskelse. Selv om originalen fortsatt er å foretrekke er dette et av platas få lyspunkt, der Underworldsk bassprogrammering møter det franske kyss anno 2002, med gode og stigende lag av synther og technoid jubelbrus. Avrils versjon munner ut i et kokende inferno av boblende acid, og på denne plata er slike innslag mer enn kjærkomne. Pluss i margen.

Tilbake i sviskeland får man flere lavmælte og såre melodier med trist sang og forsiktige toner. Det er treigt, deprimerende og "stemningsfullt", uten at jeg vil avskrive at noen kan komme til å betegne dette som fint. Den godeste Avril tar sitt arbeid høytidelig, og overbeviser med sår innlevelse hele veien til tårebanken. Det er ikke måte på hvilke jamringer man som lytter skal måtte utsettes for, og det hele er pakket inn i en sjarmløs lapskaus av pompøs selvforherligelse og såre klynk.

Nei, prøv heller Schneider TM. Han har i det minste humor.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Fra Lippo Lippi - In Silence And Small Mercies - The Early Years

(Rune Arkiv)

To nedstøvede kulturskatter til glede for musikkhistorisk interesserte, eller nytere av goth og post-punk.

Flere:

Atomic - Feet Music
Bonnie Prince Billy - Beware