cover

Cream of the Crap! - Collected Non-Album Works Volume 1

The Hellacopters

CD (2002) - Universal / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Scandinavian rock

Spor:
Thanks for Nothing
Crimson Ballroom
Makes it alright
Television Addict
Killing Allan
Misanthropic High
Rock Hammer
1995
Gimme shelter
Heart of the Matter
Tilt City
Down Right Blue
I got a Right
Ferrytale
Freespedin'
I want a lip
The Creeps
Lowered Pentangles (Anything at All)

Referanser:
The Victims
MC5
Kiss
The Rolling Stones
Dictators
The Stooges

Vis flere data

Se også:
By the Grace of God - The Hellacopters (2002)
Strikes Like Lightning - The Hellacopters (2004)
Air Raid Serenades - The Hellacopters (2006)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Tett med høydepunkter.

The Hellacopters samler 18 knallsterke låter fra hele sin karriere, og ingen av dem har vært med på noe album tidligere.

Vanvittig. Det eneste ordet som kan summere opp hvor bra dette er. The Hellacopters samler 18 knallsterke låter fra hele sin karriere, og ingen av dem har vært med på noe album tidligere. Og med de platene bandet har gitt ut, har de heller ikke vært savnet. Cream of the Crap er 18 låter hentet fra singler og b-sider, fra debuten Killing Allan i 1995 fram til Crimson Ballroom fra 1999. De er samlet med den begrunnelse at ingen skal være nødt til å betale $275 for å høre Killing Allan, eller som Nick Royal sa det: Fans betaler mer for den syvtommeren enn det faktisk kostet å spille den inn. Dette er en plate for de som elsker Hellacopters og deres musikk.
 
Høydepunktene ligger selvfølgelig tett på en slik samling. Åpningslåta Thanks for Nothing er hentet fra singelen Down Right Blue gitt ut på Sub Pop i 1999. På denne singelen spiller Chuck Pounder fra A-Bombs annengitar, han overtok da Dregen fikk for mye å gjøre med Backyard Babies, og før Robert Dahlqvist kom ombord.
 
Låt nummer to er kanskje platas høydepunkt. Crimson Ballroom er hentet fra en split-single med Rocket from the Crypt, gitt ut av Gearhead Magazine (#10) i 1999. Den er faktisk spilt inn i Oslo, og er produsert av Anders Møller og Knut Schreiner, kjent fra Euroboys. I tillegg til EU-gutta, medvirker også Captain Poon fra Gluecifer på bakgrunnsvokal! Det formelig lukter svette biljardhaller og brune kneiper.
Makes it alright følger opp med klassisk Hellacopters-sound. Hentet fra EPen Move Right Out of Here fra 1999, fra Grande Rock (1999) tida. Bandet er tydelig påvirket av MC5, Kiss og Rolling Stones, men klarer likevel å gi det et klart særpreg. Det er aldri noen tvil om at du lytter til Hellacopters.
 
En cover av The Victims Television Addict utgitt på spanske Safety Pin i 1997 følger så, deretter bandets første singel, Killing Allan fra 1995. Bandet låter råere og mer upolert, men som tidligere er sounden umiskjennelig. Dette er mer punk à la materialet på Supershitty to the Max (1996), gruppas første LP. En annen låt fra samme periode er Misanthropic High, som ble gitt ut på single av danske Bad Afro Records i 1996. Den kunne uten problem vært med på Supershitty, og er en drivende action-rocker.
 
De to neste sporene, Rock Hammer fra 1997 og 1995 fra (nettopp) 1995, er gode, klassiske låter, den første (etter forholdene) rolig, i samme stilen som Psyched Out and Furious fra LPen Payin' the Dues (1998). På 1995 kan man høre spor av mer sørstatsinspirert boogie-rock, som blir mer tydelig senere i guttas karriere, men også med tydelige referanser til Detroit-bandet MC5.

Hellacopters gir oss deretter en cover av Rolling Stones-klassikeren Gimme Shelter. Spilt inn i oktober 97, og gitt ut som b-side på singelen Like No Other Man i 1998.

Heart of the Matter er hentet fra EPen Move Right Out of Here i 1999, og er en nydelig, melodiøs rockelåt, en av mine livefavoritter.

Klassisk, knallhard punk på under to minutter er det vi får på Tilt City, fra singelen 1995. Skrikende gitarer, hylende vokal, en hyllest til amerikansk punkrawk.

Mer Kiss-inspirert musikk får vi på Down Right Blue fra 1999, utgitt på Sup Pop, og medprodusert av Daniel Rey, som også bidrar på gitar. Fet, bred lyd som holder koken oppe i fire og et halvt minutt. Vokalen trakteres forøvrig av Detroit-legende Scott Morgan, blant annet kjent fra Sonic's Rendezvous Band hvis klassiker City Slang er gjort i en knallversjon på Hellacopters LP Payin' the Dues.

Ny coverlåt er the Stooges klassiske I Got a Right, og våre svenske venner gjør en versjon Iggy ville være stolt av. Låta var b-siden på Misanthropic High fra 1996.

Ferrytale er hentet fra debutsingelen Killing Allan fra 1995, og var også i sin tid inkludert på mini-CDen Disappointment Blues fra 1998. Etter min mening overgår den a-siden, og er nok en livefavoritt med disse gutta. Låta viser at melodiøs kraftrock, og ikke bare punk, var viktig for bandet allerede fra starten. Freespeedin' er siste låt fra singelen 1995, og er en straight rocker, kanskje en av albumets mer ordinære, men bevares, lista legges høyt. Ingenting å skamme seg over.
 
The Hellacopters med easy listening? I want a lip er skrevet av jazzlegenden Nino Tempo, og er hentet fra en split-single med Electric Frankenstein fra 1997. Selv om bandet gjør sitt beste for å sette sitt eget preg på låta, synes jeg ikke det faller helt heldig ut. Likevel fortjener de honnør for å prøve noe uvanlig. Heldigvis er vi tilbake til mer kjære coverlåter med Mike Ness-låta The Creeps fra debutsingelen Killing Allan. Social Distortion spilte inn låta allerede i 1983 på Mommys Little Monster, og gutta fra Los Angeles holder fortsatt koken. Denne versjonen fra Hellacopters tilfører ikke akkurat låta noe nytt, men det er jo en knall-låt, og selv om ikke Social Distortion er av bandets mest markante innflytelseskilder, er det hyggelig å høre at nestorene innen amerikansk undergrunnsrock blir hyllet på denne måten.
 
CDen avsluttes med Lowered Pentangles (Anything at All), fra en split-single med amerikanske New Bomb Turks i 1999. En seig, intens låt som fortjener å avslutte en av de beste ikke-album samlinger noensinne. Hører nok mer hjemme i perioden rundt Payin' the Dues, og har med Mattias Hellberg fra Nymphet Noodlers på munnspill.

Plata anbefales på det sterkeste til alle som liker rock med røtter i amerikansk syttitall, og band som Stooges, MC5, Dictators og Kiss. Hellacopters klarer å gi genren et friskt pust. Vi har hørt mye av det før, men sjelden så bra som dette. Hadde det ikke vært for at alt er utgitt tidligere, hadde CDen fortjent toppkarakter.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Firewater - The Man on the Burning Tightrope

(Jetset)

Ensemblet Firewater er eit merkelig og sært bekjentskap.

Flere:

High Llamas - Beet, Maize & Corn
Paganus - Skogsrock