cover

Klassiker

Tant Strul

2 x CD (2009) - MNW / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
New Wave / Punk / Poppunk / Soulrock / Post-punk

Spor:
Pappas Tant
Tomheten
Alice Underbar
Hjärtan Slå
Vågar Du Va Ensam
Tid Att Leva
Mörkret Bakom Ljuset
Du Får Inte Lämna Mig
Min Tystnad
Första Timmarna
Längtan
Du Får Inte Vissna
Hetta
Dom Slår Ihjäl Varann
Två Krig
Amason
Kanske Där Inatt
Som Änglarna
Stormen
Kom Och Ta Farväl
Rosa
Brinna


Då Är Det Inte Kärlek
Dunkar Varmt
Vild Blomning
Jagad
Romeo Och Diskerskan
Den Knivskurne
Hela Mitt Guld
Slicka Mig Ren
Älskar Du Igen
Jag Önskar Dig
Svarta Diamant
Ditt Dystra Hotell
Flickan Utan Ord
Förlåt Mitt Hjärta
Rid Inatt
Som Den Söndan
Kom Hit In
Hjortjägaren

Referanser:
Ebba Grön
Au Pairs
Pink Champagne

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Snille tanter

En av pioneerne innen alternativ svensk musikk på en dobbelskive.

Den første epoken med engelske band bestod av sinte og opprørske band som Sex Pistols og The Clash som ytret sin frustrasjon over hvordan ungdommen opplevde hverdagen. De samme ytringene ble skildret av de første svenske punkbandene som Ebba Grön og KSMB. Etter den viltre tiden blomstret det opp helt andre temaer i tekstene, som frustrerte kjærlighetsliv og små problemer i hverdagen. I Manchester tok bl.a. Buzzcocks seg av dette.

I vårt naboland dukket det opp band som Pink Champagne og ikke minst Tant Strul som hadde en helt annen innfallsvinkel med å formidle sine tanker. Eller hva sies om debutsingelen fra 1980 - Pappas Tant der det synges "Min pappa har träffat en annan tant, fast jag hoppadet att det inte var sant". Tant Strul sang om de nære tingene, hverdagslige problemer og om seksualitet vinklet fra unge jenters øyne.

Nå er alt som bandet ga ut både i lite og stort format i sin levetid fra 1980 til 1985 samlet på den doble samleren Klassiker.

Tant Strul var et friskt pust i den ellers mannsdominerende punk/new wave-bevegelsen i Sverige. Etter de to første singlene overtok Kajsa Grytt etter Kärsti Stiege. Musikken var den samme, men stemmen til Grytt hadde en sårhet og var svært formidlende til unge jenter og gutter. Dette kledde Tant Strul, og bandet hadde funnet sin form og varemerke. Selv om punk-innflytelsen var tilstede, så bar debuten (Tant Strul, 1982) mer preg av en slags poppete postpunk med snev blanding av 60-tallets popmusikk, som den lavmælte Första Timmarna som høres ut som kvinnelig utgave av Lovin' Spoonful eller Kinks.

Etter debutalbumet forsvant også bandets mannlige medlem Micke Westerlund. Ny trommeslager ble Nike Markelius og plutselig var bandet kun bestående av jenter. Dette skulle ikke prege dem i stor grad og oppfølgeren Amason (1983) var en videreutvikling av debuten, men bare enda sterkere. Spesielt må det aldeles nydelige tittelkuttet fremheves.

Det som kjennetegnet mye av de to første albumene var en skarp bass og med Malena Jönssons traktering av tangentene, nærmest som en feminin utgave av The Stranglers eller The Doors.

På tredje albumet (Jag Önskar Dig, 1984) som også skulle bli deres siste var Tant Strul utvidet. Ny på laget var Sebastian Öberg (cello – senere i Fläskkvartetten). Med et nytt mannlig medlem ble de musikalske horisontene større og det siste albumet var et stort sprang fra postpunken. Nå ble det storslåtte arrangementer med både blåsere og strykere. Nye musikalske inspirasjonskilder var hentet inn og soulinfluensene høres på mange av låtene. Et flott album dette også!

Tant Strul avsluttet det hele med konsert på Roskilde foran 10.000 tilskuere, men som mange andre så har de møttes igjen for å spille noen konserter sammen, uten at dette har ført til noe nytt på platefronten.

Om ikke Tant Strul kan betegnes som blant de beste svenske bandene fra tidlig 80-tallet, så er minnene gode. Ikke minst har de inspirert og hatt stor betydning for mange av de svenske kvinnelige singer/songwriterne som har dukket opp det siste tiåret. Hvis du ikke allerede har fått det med deg så er jo Lykke Li datter av Kärsti Stiege og datteren til Liten Falkeholm spiller firestrengeren i Le Muhr.

Så arven etter tantene er så absolutt tatt godt hånd om.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen