cover

Original Nilsen

Lillebjørn Nilsen

LP (1982) - Grappa / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Vise / Singer/songwriter

Spor:
Tanta Til Beate
Vinterbror
Fin Frokost
Crescendo I Gågata
Byen Jeg Kjente Som Min
Hei New York
Blues For Katrine
Jiris Sang
Se Alltid Lyst På Livet
God Natt Oslo

Referanser:
Jonas Fjeld
Finn Kalvik
Rudolf Nilsen
Alf Prøysen

Vis flere data


Ett spor:
God natt Oslo

Lillebjørn Nilsen har hyllet Oslo mange ganger, men aldri like vakkert som dette.

Solen har for lengst gått ned bak vestkanten et sted.

Lillebjørn Nilsen har hyllet Oslo mange ganger, men aldri like vakkert som dette. En kombinasjon av slide-gitar og rhodes i introen setter en vemodig og melankolsk, men aldri direkte trist stemning. Han ser byen ovenfra, han flyr over byen og registrerer brisen som siger inn fra fjorden og at byen er rastløs til tross for at det er midt på natta. "For du vet at natten din blir aldri lang."

Lillebjørn vet at Oslo om sommeren er noe helt spesielt. Vinteren har vært grå, glatt og slapsete og våren ville aldri komme, virket det som. Men når sommeren endelig er her er det en egen stemning, en egen ro som senker seg over byen. Etter at sjokket og den krampeaktige sommeruroen som alltid kommer sammen med de første virkelig varme dagene har lagt seg, inntar byen en avbalansert og verdig holdning til sommeren. Varme netter som aldri blir skikkelig natt, aldri slutter og troperegn virker som den naturligste ting, selv om 15 grader, pissregn og isvind egentlig er minst like vanlig.

Denne sangen er en varm julinatt midt i uka. Byen er stille og rolig, tydeligvis midt i fellesferien. Det foregår egentlig ingenting dramatisk, alt er bare varmt og avslappet. En eldre dame i en leilighet i Schönningsgate låser døra og tenker på pensjonen som skal komme neste dag. Et ungt par tar taxi hjem, mens et annet par må flytte seg for siste Sinsen-trikken. Lompa er et tilfluktssted for de tørsteste.

Og Lompa stenger døra og siste gjesten går
forbi en mann som ligger stille utenfor.


Alt er ikke bare idyll; Oslo er ikke Kardemomme by, og var det heller ikke i 1982, da denne sangen var fersk.

Uten å verken svartmale eller overdramatisere beskriver Nilsen et av de mange flyktige, betalte forhold som Oslo-natten skjuler. Den gangen kalte man det en prostituert, nå kaller vi det en hore. Lillebjørn kaller det ingenting. Som den humanisten han er, hopper han over alle merkelapper og går rett til mennesket. Hun lengter hjem til broren og den lille byen hun kommer fra. Slide-gitaren gråter seg inn i refrenget for fjerde og siste gang:

God natt, kjære Oslo. God natt, god natt.
God natt, kjære Oslo. Sov godt i natt.


Jeg er kanskje inhabil i kraft av å ha bodd i Oslo hele livet og i kraft av å være glad i byen vår, men jeg synes dette er noe av det aller fineste som er skrevet på norsk.

God natt, Oslo. God sommer, Oslo. Jeg tror det blir enda en fin sommer hos deg, selv om du har dine ufine sider.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no
pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light

(Peaceville)

Et album som er som et stort, deilig, blødende, åpent sår, en kjempediger, blank ny Mercedes og kjøttkakene til mor og mormor på en gang.

Flere:

Supersilent - Supersilent 7
Fra Lippo Lippi - In Silence And Small Mercies - The Early Years