cover

Why Not in Choir?

Holy Toy

LP (1985) - Tatra / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Eksperimentell / Industri

Spor:
Under Skin
Medals
Dr. Wood
Wosh Up
Zone
Men at Work
Pray
Empty Seat
Last Act
From Angel to Devil
Why Not in Choir?

Referanser:
De Press
This Heat
Einstürzende Neubauten
Throbbing Gristle
When

Vis flere data

Se også:
Warszawa - Holy Toy (1982)
Panzer and Rabbits - Holy Toy (1984)
Psychic Overdrive - Holy Toy (2013)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Et eksperimentelt univers

På tredjealbumet ble Holy Toy plutselig en duo, men hvem kunne høre det?

Why Not in Choir? var Holy Toys tredje album og har kun blitt utgitt på vinyl tidligere. Så det er definitivt en stor begivenhet at denne nå blir tilgjengelig for folk flest på cd og med nyoppusset lyd.

Kun et år etter forrige utgivelse - Panzer and Rabbits, 1984 - var det skjedd store endringer i bandet. Fra å være en kvartett året før ble 50% av staben kuttet og Holy Toy var redusert til en duo, bestående av Andrej Nebb (selvfølgelig) og hans mangeårige samarbeidspartner Lars Pedersen. Ute var blant andre Bjørn Sorknes som hadde vært med siden starten.

Med kun to på laget skulle det eksperimentelle nå større høyder enn tidligere. Selv med bemanningsreduksjon ble det flere instrumenter å håndtere. Begge herrene elsket å leke, utforske forskjellige lyder og skape noe helt nytt. Husk også at dette var i midten av 80-tallet og det var ikke bare å logge seg på nettet og hente all verdens av (u)lyder. Hele arbeidet var en skapelsesprosess.

Forskjellen fra det foregående albumet er hørbar. Da var det nok å sitte i ro for å bli tatt med i en intensiv musikalsk transe. 1985-utgaven av Holy Toy stiller krav til hode og kropp, for her er det mange temaer – noen svært korte og andre lenger. På flere av de 11 sporene endres takt og tone flere ganger i en og samme låt, og resultatet er en mer "krevende" skive.

Et par eksempler: På Wosh Up er Pedersens hamring konsentrert og intensiv, og i løpet låtens 2:23 minutter er det så mange ulike temaer og vinklinger at det går i totalt surr oppe i mitt eget hode. Kroppen er i total spenning og jeg aner ikke hva som skjer i neste sekund. Men så er det allerede over uten at jeg aner hva jeg har vært igjennom. Eller Dr. Wood, der det er flytende piano og lyder som i et slags eksperimentelt newage-aktig bilde. Det er vakkert med kirkeklokker, men allikevel sitter jeg og småskjelver på hva som skal komme. Etter 2 og et halvt minutt endrer det seg til strukturert styggdom. Hva var dette? I andre spor, som Zone, er det kun lydcollager, mens i Pray flyter Nebbs stemme sammen med arabiske/øst-europeiske toner mens fløytene flakser rundt som forskremte fugler.

Det er slike grep som gjør albumet annerledes og utfordrende. Det er uforutsigbart og trenger mange runder på spilleren for at lytterne fullt kan forstå den surrealistiske verden som disse to herremenn befant seg i. Tenk deg første gangen du hørte Trout Mask Replica (Captain Beefheart & His Magic Band) så forstår du noe av hva det dreier seg om.

Med Why Not in Choir? - og de to foregående albumene - skapte Holy Toy seg et navn på den internasjonale musikkscenen. Hver utgivelse hadde noe unikt over seg fra et band som nok ønsket å utvikle seg eksperimentelt og nærmest provosere fram følelser gjennom sitt lydbile og sine opptredener.

Nok en gang stort takk til Tatra som tar ansvaret for at de musikalske opplevelsene kan oppdages av langt flere. Da får vi også håpe at resten av Holy Toys katalog også får se dagens lys (igjen).

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Saint Etienne - Smash The System - Singles And More

(Heavenly / Columbia)

En raus samler å nyte der sola aldri går ned og cocktailglasset aldri går tomt.

Flere:

TV on the Radio - Dear Science
Lalla Carlsen - Norges Revydronning