cover

Rivers Roll On By

Jim & Jennie and the Pinetops

CD (2005) - Bloodshot / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Country

Stiler:
Hillbilly / Bluegrass / Folk

Spor:
Country Boy Rock & Roll
Mt. St. Helens
Blackie Moore
Red Rocking Chair
Katy Hill
Quit Barking at Me
The Poison Vine
The Way It Is For Me
Cold Green Sea
Hannah's Song
I Know You're Married But I Love You Still
Walking In My Sleep
Stars Fall

Referanser:
Stanley Brothers
Bill Monroe
Neko Case
The Carter Family
Hazel Dickens
Earl Scruggs

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Sanger fra furutoppen

Tradisjonsband med ett bein i blugrassens rike historie og det andre løst hengende i elva som sildrer forbi.

En huggestabbe, en skyggefull lysning i skogen, blå himmel. Man kan nesten høre elva rulle i nærheten. Jim and Jennie and the Pinetops legger ikke skjul på at deres tilhørighet er både i tid og sted langt unna asfalt og eksos. Deres hjem er en hytte et sted i North Carolina, hvor de i fred og fordragelighet kan sitte med bluegrass'en sin og la de nye tider seile sin egen sjø. Heldigvis er det ikke påtatt retrofakter over denne gjengen, snarer en ektefølt glede over gamle musikktradisjoner koplet til en godvilje mot fornyelse. Denslags blir det fine toner av.

Noen vil sikkert kjenne igjen frontfigurene Jim Krewson og Jennie Benford fra samarbeid med Jason Molina (både i Songs: Ohia og Magnolia Electric Co.), og de skal såvisst ha sin del av æren for Molinas dreining mot nettopp bluegrass - eller skal vi si bluesgrass - på sine siste plater. Benford har da også fremstått her som en særdeles klarstemt vokalist. Men det er altså med the Pinetops de tjener sitt daglige brød, og dette er et klart mer rendyrket countryprosjekt. Rivers Roll On By er vel deres fjerde siden slutten av 90-tallet. På omslaget av vellykkede One More In the Cabin (2002) vises et kart over hjemstaten Pennsylvania med omkringliggende stater som West Virgina og Virgina, og det er i fjellområdene heromkring bandets tradisjoner er tuftet.

Det som har vært av punk-attityd har blitt vasket noe vekk med årene, uten at det har godt på bekostning av gløden til bandet. Her skinner strimer av psykedelisk solskinn side om side med løvsus fra fjellsidene i Kentucky - som en slags sammensmelting av Fairport Convention og The Carter Family. Det er dette frisinnet som bidrar til at Rivers Roll On By blir såpass vellykket. Det er også merkbart hvor stilsikre Jim og Jennie har blitt som låtskrivere. Mens det aller meste av materialet på Little Rivers (2000) var versjoner av enten standarder eller tolkninger av størrelser som Earl Scruggs, Carter Family og Delmore Brothers, så er de fleste sporene her eget materiale. Det er to versjoner fra Don Reno (overkant muntre Country Boy Rock & Roll, og fine I Know You're Married But I Love You Still). Reno var en klassisk skikkelse fra bluegrassen (han døde på 80-tallet), med tilhørighet i samme nabolag som Jim & Jennie. Han hadde bakgrunn som banjospiller fra bandet til Bill Monroe, og stod også bak den velkjente Feuding Banjos (bedre kjent som Duelling Banjos). Sammen med tradlåter som Katy Hill og Walking In My Sleep utgjør disse den historiske tyngden av albumet, men låtene bryter ikke nevneverdig med de egenskrevne (med unntak av tekststrofer som henviser til nyere tider, som Mt. St. Helens).

Frisk som morgenlufta på fjellet, frodig som dalstrøka innafor, og freidig som ei ungpike på sin første låvedans er Rivers Roll On By en lettstemt, positiv og forlystende time.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Ought - More Than Any Other Day

(Constellation)

I avdelinga postpunk med noko attåt serverer Ought eit særs overtydande tilskot.

Flere:

Okkervil River - Don't Fall In Love With Everyone You See
Dan Sartain - Dan Sartain vs. The Serpientes