cover

Kondens

Erik Levander

CD (2008) - Rumraket / Dotshop.se

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Minimalisme / Glitch / Elektroakustisk

Spor:
Hitta Hem
Sömnbrusten
Månen Visker
Oskärpa
Kvad
Sekund
Tölvupop
Tribut
Vid Fönstret

Referanser:
Oval
Autechre
Max Richter
BJNilsen
Susumu Yokota
Murcof
Ralph Lundsteen

Vis flere data

Se også:
Tonad - Erik Levander (2004)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Svenske harddisksymfonier i utvalg

Kondens er motstykket til kjedelig minimalisme – her finnes et særpreget og vitalt elektroakustisk univers.

I spennet mellom Sigur Ros og Air ligger det store muligheter for å konstruere sitt eget lune elektroakustiske univers, der vakre melodier får glitch-tekstur og filmatisk, noe en rekke nordiske artister har klart med glans i løpet av de siste årene. Finske Husky Rescue og danske Efterklang er et par vellykkede eksempler. Erik Levander er svensk, men bor i København der han har gjestespilt nettopp i Efterklang på den høyst vellykkede Parades.

Levanders andre album Kondens utgis på Efterklangs husselskap Rumraket og blander på lignende måte det orkestrale med det knitrende, dog med noe mindre vekt på orkesterets individuelle instrumenter.

De ni arbeidene med høyst impresjonistiske titler virker nøye konstruert uten plass til mange spontane innfall. Levander bruker mye elektronisk bearbeidelse og manipulasjon av gitar, piano, klarinett og andre instrumenter, men det hender også at instrumentene forekommer i rå utgave. Disse mer skranglete trekkene fører tankene over på flere utgivelser fra den kanadiske Constellaton-etiketten.

Storslagne melodiske temaer kommer og går omgitt av knitrende glitch-elementer, svevende sinuskurver og atmosfære-givende lydopptak fra det virkelige liv. Dette får meg i blant til å tenke på tidlige verk av gode gamle Ralph Lundsteen (for eksempel tidlige verker som Fadervår), men utført med en helt annerledes teknologi. Likheten ligger i det ideologiske, hvert spor blir planmessig og metodisk konstruert – her er det arkitekten som konstruerer komposisjoner og maler med lyden selv, uten noen omvei via noter.
Levanger tar passende nok en mastergrad i arkitektur for tiden.

Dersom Kondens inngår i porteføljen vil den dokumentere en god følelse for hva rommene skal inneholde og for byggets nødvendige tilpasning til landskapet rundt og følgelig bidra til en sikker ståkarakter.

Jeg har hørt en del langtekkelig, minimalistisk elektronikk der det er mer interessant å lese om musikken enn faktisk å høre på den. Kondens er et motstykke til dette på de fleste måter, her er det masse utvikling, variasjon i lydtilfanget og et instinkt for rytme og melodi i en utvidet betydning.

En du bør sjekke ut, dette her!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Elected - Sun Sun Sun

(Sub Pop)

Hvis Conor Oberst er den nye Dylan, er Blake Sennett den nye Conor Oberst.

Flere:

Karl Seglem - Femstein
Jonas Kullhammar Quartet - Plays Loud For The People