cover

Heron King Blues

Califone

CD (2004) - Thrill Jockey / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Post-rock / Eksperimentell / Indierock / Folk

Spor:
Wingbone
Trick bird
Sawtooth sung a cheater's song
Apple
Lion & bee
2 sisters drunken on each other
Heron king blues
Outro

Referanser:
Rex
Loftus
Red Red Meat
Modest Mouse
Captain Beefheart and His Magic Band

Vis flere data

Se også:
Roomsound - Califone (2001)

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


Et magisk sted

Gjennom hele plata bygges det opp til et klimaks, noe forløsende og forklarende.

Noen plater skaper en egen verden når man hører på dem. Jeg klarer ikke høre på Sigur Ròs - "Àgætis byrjun" uten å tenke at det var den plata som egentlig burde vært musikken under de sykeste delene av "2001: en romodyssé". "Tonight's the night" av Neil Young er lyden av en mørk kjellerbar der alle, selvfølgelig inkludert bandet, har drukket minst ti øl for mye. Jeg tenker alltid på hoppeball og Duplo og slikt når jeg hører på Kim Hiorthøys "Hei".

Disse platene har ikke mye felles rent musikalsk, men de skaper alle en helt særegen stemning.

"Heron king blues" er en sånn plate.

Angivelig skrev Tim Rutili disse låtene etter at han hadde hatt en gjentakende drøm om et vesen som var halvt fugl og halvt menneske. Etter hvert fant han ut at dette vesenet var et gammelt mytisk vesen som blant annet ble brukt av engelskmennene for å skremme de romerske soldatene. Det er klart det måtte bli en spesiell plate av dette.

I svært stor grad er "Heron king blues" en utgivelse der helheten er større enn summen av enkeltlåtene. Gjennom hele plata bygges det opp til et klimaks, noe forløsende og forklarende.

De første låtene er en forsiktig blanding av litt merkelige blues-gitarer, banjo, litt piano, bakgrønnsstøy, en hel masse rare perkussive lyder og Rutilis gamle stemme. Åpningssporet "Wingbone" og påfølgende "Trick bird" er nydelige små pseudo-elektro-blues-folk-låter som kanskje er det nærmeste vi kommer det skjøre, vakre lydbildet på fjorårets "Quicksand/cradlesnakes". Dårlig sjanger-beskrivelse, jeg vet, men Califone ligner veldig lite på noe som helst annet, så det må nesten bli sånn.

I løpet av de neste par låtene bygges det litt videre opp, med sterkere rytmiske elementer og et tiltagende komplekst lydbilde der bruddstykker av chanting, allverdens strengeinstrumenter, piano og orgel bygger opp under Rutilis merkelige betraktninger. Som i "Lion and bee":

Beggars breathe
all in one lung
all in one engine
Choir looking lost and left undone by the riverbed
sending off winter


Låtene får aldri preg av å være lydkollasjer, selv om det kan virke sånn av beskrivelsen. De er fortsatt utpregede låter.

"2 sisters drunk on each other" er en herlig funky, mer støyete sak, før platas hovedstykke, tittelsporet, kommer.

Låta "Heron king blues" er en nesten 15 minutter lang elektrisk skogsblues-jam, med tidvis veldig skranglete tromming, repetetive gitarfigurer og igjen mye rare lyder. Den bygger seg opp, faller fra hverandre og bygger seg opp igjen, hele tiden med skumle strømninger av underbevisst frykt. Jeg har nesten ikke ord for hvor bra jeg synes den er, men mest av alt minner den meg om Captain Beefhearts "Tarot plane".

Jeg er ikke helt sikker på akkurat hva slags verden eller akkurat hvor "Heron king blues" fører meg til når jeg hører på den, men jeg er ganske sikker på at det er i en skog et sted, og jeg er ganske sikker på at det er et magisk sted.

Jeg er helt sikker på at jeg liker det.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Bonnie Prince Billy - The Letting Go

(Domino)

Oldham har reist til sagaøya ute i havgapet. Her, blant varme kilder, snødekte breer og staute vikinger, har den underfundige amerikaner funnet roen.

Flere:

Fra Lippo Lippi - In Silence And Small Mercies - The Early Years
Joe Henry - Tiny Voices