cover

Siste Dans Med Konstanse

Vanskapt

CD (2007)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Hardcore / Punk

Spor:
Siste Dans Med Konstanse
Et Barnehjem
Når Du Svikter
Harde Tak
Utrorskrømt
Alt Det Som Tilsir
Blodskam
Ein Døgernigds Bekjendelser
Elvilde Konstanse
Hæra Av Daue Feskera

Referanser:
Gartnerlosjen
Taliban Airways
Rocketboyz
Senit

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Stødig takt i bølgevak... harde tak av mannebak

Et konseptalbum om ei lofotjentes liv, undergang og død kan nok ved første møte virke litt dristig, men Vanskapt lykkes særdeles godt.

Det skjer tydeligvis rare ting når Lofotfolket drar ut på fiske, i hvert fall ifølge Vanskapt. Bandet har eksistert siden 1996, men dagens besetning har holdt sammen siden 1999. Gruppa har gitt ut en del CD-R og kassett-demoer, i tillegg til EPen Dyrebart Liv fra 2001. Siste Dans Med Konstanse er altså debutalbumet, og det er i tillegg et konseptuelt sådan.

Siste Dans Med Konstanse er ment å være en hyllest til de mange tusen fiskere som har måttet bøte med livet på sine ferder i bølgehavet. Dette er samtidig noe vi "søringan" ikke vet å sette pris på, må vite. Vi har jo mer enn nok å fare med når Mjøsa stiger en halvmeter! Uansett, det varmer når et hardrock-band (eller fishcore) viser sin hengivenhet for sine tradisjoner, om man kan kalle det det.

Jeg vet ikke om Elvilde Konstanse var en virkelig person, eller om hun er oppdiktet i forbindelse med konseptet, men uansett er det langt fra et lykkelig liv vi blir geleidet gjennom her. Konseptet virker veldig gjennomført, og selv om noen kanskje kan ha vanskelig for å ta det helt seriøst (når fikk vi sist et slikt gjennomgående tema på et album?) er det tydelig at kvartetten står fullt og helt for hva de gjør. Og med et såpass uvanlig valg av tema er det beundringsverdig at de lykkes så godt som de gjør.

De første låtene tar for seg Konstanses tragiske barndom, sterkt preget av misbruk og omsorgssvikt. Hennes liv er allerede i ubalanse fra barndomsårene av. Overskriften øverst på denne siden oppsummerer handlingen i låta Harde Tak rimelig bra, og mer er det vel egentlig ikke nødvendig å si om den saken. Fiskere faller tydeligvis lett for fristelser ute på havet.

Videre utover skiva skildres Konstanses savn etter ektemannen, som døde på havet. Det nevnes rusmisbruk og prostitusjon, og et liv gjennomsyret av løgner. I Hæra Av Daue Feskera møter hun sitt endelikt.

Jeg må innrømme jeg hadde blandede forventninger når jeg fikk et slikt konseptalbum i hende, men etter noen runder i stereo'n har Siste Dans Med Konstanse blitt en aldri så liten favoritt her i huset.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Robin Williamson - The Iron Stone

(ECM / Grappa)

Utrolige Robin Williamson og hans nye glade herrer med jazz på keltisk.

Flere:

Mclusky - The Difference Between Me and You Is That I'm Not on Fire
PJ Harvey - Let England Shake