cover

Jane From Occupied Europe

Swell Maps

CD (1980) - Mute / EMI Virgin

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Post-punk / Eksperimentell / Avantgarde

Spor:
Robot Factory
Let's Buy a Bridge
Border Country
Cake Shop
The Helicopter Spies
Big Maz in the Desert
Big Empty Field
Mining Villages
Collision with a Frogman...
...vs. The Mangrove Delta Plan
Secret Island
Whatever Happens Next...
Blenheim Shots
Raining in My Room
Let's Build a Car
Epic's Trip
...uh...
Secret Island
Amphitheatres
Big Empty Field (No. 2)
The Stairs are Like an Avalanche
...then Poland

Referanser:
The Fall
Sonic Youth
Pavement
Public Image Ltd
Wire

Vis flere data

Se også:
A Trip To Marineville - Swell Maps (1979)
Train Out of It - Swell Maps (1987)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Det okkuperte Europa

Konseptuelt tenkt, ambisiøst anlagt og mer helhetlig enn debuten.

Det henger en skygge over Swell Maps. Birmingham-bandets kjerne bestod av brødrene Godfrey, bedre kjent som Epic Soundtracks (trommer, piano) og Nikki Sudden (vokal, gitar). Begge døde i relativt ung alder. Bandets utspring kan spores tilbake til tidlig 70-tall, men kom i mer faste former omtrent samtidig med punken da bassist Jowe Head og gitarist Richard Earl ble med. Deres karriere varte kun frem til 1980, så det musikalske utkomme er derfor relativt kortfattet og oversiktelig (hvert enkelt medlems videre karriere er desto mer spraglete, og inkluderer blant andre The Jacobites, Television Personalities og Crime + the City Solution). Swell Maps' påvirkningskraft er kanskje ikke mye større enn platebunken, men band som Pavement og Sonic Youth skal visstnok ha trukket frem Swell Maps som viktige for sin utvikling. Ikke mindre er de fremdeles interessante nå over 25 år senere. Nå er det ingen selvfølge at nytenkende eksperimentvilje og musikalsk kvalitet henger tett sammen, og Swell Maps preges også av frustrerende ufullstendigheter, sprikende låtmateriale og mange blindveier. På den annen side - dette er alle elementer som er noe av deres styrke.

Det er naturlig å sette Swell Maps inn i tidens kontekst, det vil si post-punk/new wave med punkens DIY-attityd i bunn. I så måte var de et foregangsband. Et dykk ned i deres platekarriere avdekker raskt et langt bredere register, som omfatter musikk av mer eksperimentell stil og mot mer avantgardistiske retninger, der instrumental ambient, surf, krautrock og tape-manipulasjon er noen av virkemidlene. Deres anarkistiske holdning til bestående musikkformer ga seg utslag i en nærmest dadaistisk tilnærming til kunsten som langt på vei oversteg punkens snevre formspråk.

Swell Maps var noen uforutsigbare lømler som etterlot seg en broket platekarriere. To i alt. I 2004 gjenutga Secretly Canadian studioplatene A Trip to Marineville (1979) og Jane From Occupied Europe (1980) i oppusset form, uten at lyden akkurat skinner. Fem år senere er det Mute/EMI som står bak en remastret serie av disse to, samt samleren Train Out of It (1986, med singlekutt, låter fra samlere og diverse rask).

I vår artikkel om 20 europeiske klassikere fra 80-tallet, ble det sagt om Swell Maps at de var "lysår foran sin tid" og at de på Jane From Occupied Europe "spiller med et energisk driv som om noen sto med en pistol mot tinningen deres." Begge poenger tiltredes også her, om ikke for hele platen.

Jane From Occupied Europe ble gitt ut året etter debuten, og er svanesangen til Swell Maps. Den viser et band i rask progresjon, med bedre produksjon, klarere lydbilde og tydeligere vokal som noen opplagte trekk. Et mer oppryddet lydbilde åpner også for at det blir lettere å oppdage deres melodiske kvaliteter, men som igjen gjerne blir druknet med ulike hjelpemidler og skjules bak en del instrumentaler som bidrar til å knytte sammen en plate som virker å være konseptuelt tenkt, ambisiøst anlagt og som også er mer helhetlig enn debuten. Men der A Trip to Marineville bærer seg på en manisk sjarme, har oppfølgeren blitt erstattet av noe mer livstrøtt og kontrollert, mindre Pistols og mer angst. Bedre som plate, men svakere i uttrykket.

Sjekk umiddelbart Let's Buy a Bridge, en fengende kopling av ska, no wave og punk og Collision With a Frogman for å finne ut hvordan industriell surf høres ut.

Denne utgaven inkluderer 8 bonusspor, blant annet singleversjonen av Let's Build a Car.

Denne omtalen er hentet fra artikkelen om Swell Maps på groove, som kan leses her.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Terje Isungset - Middle of Mist

(NOR-CD)

Det finnes knapt grenser for kreativiteten til perkusjonisten Isungset.

Flere:

Kullrusk - spring spring spring spring spring
Cornelius - Point