cover

Scandinavian Leather

Turboneger

CD (2003) - Burning Heart / Sonet

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Scandinavian rock / Punk / Tungrock / Metal / Glam

Spor:
The Blizzard of Flames
Wipe It Till It Bleeds
Gimme Some
Turbonegro Must Be Destroyed
Sell Your Body (To the Night)
Remain Untamed
Train of Flesh
Fuck the World
Locked Down
I Want It All
Drenched In Blood
Le Saboteur
Ride With Us

Referanser:
Ramones
Dictators
Amulet

Vis flere data

Se også:
Hot Cars And Spent Contraceptives - Turboneger (1992)
Never Is Forever - Turboneger (1994)
Ass Cobra - Turboneger (1996)
Apocalypse Dudes - Turboneger (1998)

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


...men deathpunken var ikke død!

Denne plata kommer jeg til å leve med lenge. Den bør gå i arv fra far til sønn og mor til datter.

Scandinavian Leather er det Turbonegro-albumet som ligner mest på et av de tidligere. Det er en klar videreføring av hva de holdt på med på Apocalypse Dudes. Introen The Blizzard of Flames er stilmessig meget lik åpningsminuttene på forgjengerens Age of Pamparius. Plata er i det hele tatt meget lett gjenkjennelig Turbo-rock. Den vokser seg stor og sterk, og vil kanskje stå side om side med Apocalypse Dudes om kun kort tid.

Turbonegro har blitt noe mer pompøse, noe strykere og koringer på Wipe It 'Til It Bleeds er et eksempel på. Likevel har de klart å bevare mye av det farlige i uttrykket sitt. Euroboy bidrar med herlige krumspring, mens Rune Rebellion og Pål Pot Pamparius riffer stødig. Chris Summers slår meg et par ganger ned i knestående, for så å dra meg opp igjen etter hårfestet. Det er heller ingen tvil om at Hank er tilbake i form. Der han fremstår som deathpunkens presidentkandidat i front, lurer Happy Tom som en partiformann eller politisk rådgiver i bakgrunnen.

They are nothing, I'm for real
...but I heard they had some cat killed
I heard they run the media
Tearing down what others build
I deserve some respect for my class and my intellect
Why can't they be my friends
The deathpunk torture will never end
So very negative
They only take and they never give
I scream into the night:
Turbonegro must be destroyed!
- fra Turbonegro Must Be Destroyed

På Scandinavian Leather har Turbonegro hentet inspirasjon fra blant annet Ramones og Alice Cooper. I tillegg refererer de ofte til sin egen plateproduksjon. Introen er allerede nevnt. Tekster som henviser til tidligere strofer og temaer er lette å finne. Linja "I'm just a denim boy" kjenner veteranfansen fra Oslo Bloodbath pt III: The Ballad of Gerda and Tore. Likevel er ikke dette oppgulp av en formel som fungerte godt forrige gang. Det har skjedd en viss modernisering. Noe som sikrer at de ikke kan beskyldes for å drasse på musikalsk daukjøtt. Bandet har også en låt med om hva som venter og hvordan de blir oppfattet, kalt Turbonegro Must Be Destroyed. Sterke saker!

Første gang jeg hørte singelen Fuck the World syntes jeg liksom ikke den svarte helt til forventningene. Etter hvert fattet jeg heldigvis poenget med denne noe monumentale låta. Et par av de andre låtene trengte også flere gjennomspillinger før jeg kjente at alt satt som det skulle. Sell Your Body (To the Night) er en annen låt som føltes underlig den første tiden, men som etter en stund fant sin plass på plata og i øret. Det mest oppsiktsvekkende er kanskje at Turbonegro har skrevet en låt på fransk. Riktignok ispedd en norsk linje ("Sacre bleu, du må dø"). Denne ligner faktisk en del på Gimme Some.

De mest umiddelbare spora er de låtene som er mest rett i trynet. Gimme Some er et av de beste eksemplene på en slik låt. Denne kommer til å slå hardt fra scener verden over. I samme kategori finner man den beinharde Train of Flesh og Ride With Us, sistnevnte med Amulets Torgny Amdam kledelig på gjestevokal. Et annet høydepunkt er Remain Untamed, som alene viser hvilken fantastisk form dette bandet er i. Dette er en låt jeg kan ha på repeat uforsvarlig lenge av gangen. Blant de mer poppa låtene utmerker Drenched In Blood (D.I.B.) seg med sitt smittende refreng og små hint til klassisk punkpop som Ramones.

Det meget smakfulle coveret er laget av Klaus Voormann, som ikke har laget et omslag siden Revolver med Beatles. Blar man litt finner man særdeles spesielle bilder av medlemmene. Happy Tom ser ut som en transseksuell tante du skulle ønske du ikke hadde. Svært så fornøyelig!

You know who I am
The son of überman
So you can try to cage me
Try to cage me
Remain untamed
Because you know I'm ahead of the game
You know that's my name
Remain untamed
You can touch my lips
And you can twist my tits
But you can try to cage me
Try to cage me
- fra Remain Untamed

Denne skiva er ikke noe for sarte sjeler, men det var det vel heller ingen som forventa. Den kommer sikkert til å selge godt i etablerte rockekretser. Likevel tviler jeg på om alle de som nå kaster seg på bølgen vil forstå at dette er noe mer enn party/humor-rock. Turbonegro er nemlig blodseriøs rock'n'roll, riktig nok med glimt i øyet (ja, også brunøyet!). De serverer her et klassisk godt rockealbum, men så er de da også et klassisk godt band.

Turbonegro har ikke laget en ny Apocalypse Dudes, men har klart å utvikle seg. Når plata i tillegg inneholder nesten like mange høydepunkter er det ingen grunn til å ikke hive seg på hypen. Det kommer nok ikke mange harde rockealbum som slår denne i år. Thomas Seltzer har lovet at Scandinavian Leather skulle bli tre til fem ganger bedre enn Apocalypse Dudes. Det er slettes ikke sikkert alle vil være enige i det. Dessuten ville det medført et sted mellom 21 og 35 poeng, noe groove.no ikke gir rom for. Derimot er det lett å konstatere at det er en verdig oppfølger, og vel så det. Denne blir man ikke ferdig med på en god stund. Nok en norsk punkrock-klassiker og en spiker i kista til masseprodusert designerrock.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Espers - Espers II

(Drag City)

Årets vakreste plate? Tatt opp på en bølgende eng ved Stonehenge, innspilt på et grønt løvblad og fremført av seks druider på sopptur.

Flere:

The Machines - Stereotypes
Diverse artister - Hugen leikar så vide - Middelalderballader i Norge