cover

Money Will Ruin Everything

Diverse artister

2 x CD (2003) - Rune Grammofon / Voices Music & Entertainment (VME) / ECM

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Avantgarde / Eksperimentell elektronika / Fri-improvisasjon / Glitch / Jazz / Ambient

Spor:
St. Paul sessions II
Daddycation
Kinamands chance
Two things
Colpa mia
Pine solution
Still light
Aiibaka
Kamelmusikk
Tango on the crest of reality
3rd wilderness song
Hovering
Stück 22
C - 5.1
Fingerprint


Sanmyaku
Hertervig skisse
Wait
Fauske
Japan
Animals
Stacking of different natures II
Jacob's leketøy
Masker
Eplesky

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Musikk

Et sikkert kjøp for folk som er interessert i norsk samtidsmusikk og dens betydning.

Er det jazz? Nei. Er det elektronika? Nei.

Ja, hva er det da? Det er musikk.

Det første som treffer en ved "Money will ruin everything", er coveret. Skjønt, dette er så fjernt fra et vanlig plastikkcover eller – som er det vanlige med Rune Grammofon – pappcover, at jeg heller vil kalle det innpakning enn cover. Det er nemlig en bok. Ikke at det i seg selv er så forferdelig originalt. Både R.E.M. og Radiohead har jo brukt bøker som platecover. For ikke å snakke om The Beatles.

Men boka som Kim Hiorthøy og labelboss Rune Kristoffersen her har satt sammen, er fantastisk fin. Den gir deg luksusfølelsen en jubileumsutgivelse som dette skal gi. Jeg får følelsen av at de som har satt sammen dette, bryr seg om at det skal være fint å se på, like mye som det skal være fint å høre på. I tillegg til utdrag fra Kim Hiorthøys gjennomgående coverdesign for Rune Grammofon, finner vi en artikkel av Rob Young, redaktør i The Wire, om plateselskapet, Norge og musikken, en slags analyse av Kim Hiorthøys design for Rune Grammofon og ikke minst en samtale mellom Hiorthøy og Kristoffersen om Rune Grammofons historie og virke.

Bare basert på dette er "Money will ruin everything" et sikkert kjøp for folk som er interessert i norsk samtidsmusikk og dens betydning. Men det er altså to cd'er med musikk her også.

Dette er en samleutgivelse, og samleutgivelser er i sin natur dømt til å sprike i flere retninger. Selv om det går en viss rød tråd gjennom Rune Grammofons noenogtredve utgivelser, og albumet nok spriker mindre enn tilsvarende fra andre selskap, spriker også dette i 30 retninger, siden det er 30 spor av 30 forskjellige band og artister.

Vi går for eksempel fra tilnærmet tradisjonelt instrumenterte jazzgreier i Foods bidrag via et atypisk Jaga Jazzist-spor til skummel vokal på "Kamelmusikk" av SPUNK til Supersilents merkelige, improviserte sjangerblanding på cd 1.

På cd 2 går vi fra Nils Øklands-nasjonalromantiske fele til Lasse Marhaugs forsiktige støy til truende, hektisk paranoia fra Andreas Meland til brutaljazz i regi av Scorch Trio. Og som avslutning kommer et fint spor fra aktuelle Susanna And The Magical Orchestra som av alle ting minner meg om Cowboy Junkies.

Om jeg har noen favoritter?

Ja, åpningssporet av Alog er alltid stilig, SPUNK-sporet har en egen stemning over seg og Deathprod og Martin Horntveth har noe ved seg som jeg liker. Og jeg har alltid vært svak for musikken til Kim Hiorthøy. Men neste gang jeg hører gjennom platene, får jeg nok andre favoritter.

Det er mye tøft på "Money will ruin everything", men det blir litt vanskelig å få tak på albumet som helhet, fordi det inneholder så mye forskjellig. Jeg klarer ikke helt å sette meg inn i stemningen på samme måte som man kan med vanlige utgivelser. Det er både en svakhet og en styrke. Som inngangsport til Rune Grammofons verden er den like fullt ypperlig.

Og for en innpakning!

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Alog - Duck-Rabbit

(Rune Grammofon)

Vennligsinnet og varm avantgarde, med en kommersiell plattform.

Flere:

Television - Marquee Moon
Gluecifer - Basement Apes