cover

Hele Helvete

Siste Dagers Helvete

CD (2010) - Fysisk Format / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Hardcore / Punk

Spor:
1984
Den Hellige Orden
Jeg Føler Ingenting
Kvalt av Hat
Mareritt
Endast Du
Døde Helter
Ditt Eget Kongerike
Avdeling 4
Hjernevaska
Du Juger
Blomster av Plastikk
Grå Mennesker
Hvorfor?
Din Sannhet, Din Løgn
Storebror
Seks Fot Under
1984 (Live)
Hellige Orden (Live)
Føler Ingenting (Live)
Seks Fot Under (Live)
Kvalt av Hat (Live)
Mareritt (Live)
Storbror Ser Deg (Live)
Endast Du (Live)
Ditt Eget Kongerike (Live)
Avdeling 4 (Live)
Din Sannhet, Din Løgn (Live)
Du Juger (Live)
Hjernevaska (Live)
Hvorfor (Live)
Blomster av Plastikk (Live)
Døde Helter (Live)

Referanser:
Kjøtt
Brutal Kuk
Betong Hysteria
Discharge

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


1984 Revisited

Året er 1984, storebror ser deg, og punk har blitt hardcore.

Slutten av 70-tallet var en brytningstid både for punk og populærmusikk. Flere var gått lei av punkens hemmende utviklingspotensial, både musikalsk og tekstuelt. De søkte derfor mot det som skulle bli post-punk og new wave, selve grunnlaget for nåtidens eksperimentelle musikkscene. Blant dem var originale punkband og artister som Kjøtt, The Aller Værste! og Andrej Nebb, som alle forlot punken til fordel for fri struktur, symbolisme og anti-realisme.

På den andre siden stod dem som fortsatte med et direkte, politisk uttrykk, pakket inn i et raskere, mer aggressivt lybilde. I denne konteksten, som en av Norges hardcorepionerer, plasserte Siste Dagers Helvete seg. Deres debutalbum, The Hell, fra 1984 regnes som Norges første hardcore-fullengder.

Året The Hell ble utgitt kunne ikke vært mer symboltungt. George Orwells dystopiske fremtidsroman, 1984, er nærmest en bibel for de fleste anarkistiske, samfunnskritiske røster, og fremstår som selve skrekkscenarioet på et altoppslukende kontrollsamfunn. The Hell, som nå altså er remastret i sin helhet på Hele Helvete, stod fullt inne for denne symbolikken.

Åpningslåten, med det velklingende navnet 1984, er nettopp en aggressiv hardcorelåt, med opplagte referanser til det klamme, totalitære regimet Orwell advarte mot. Mentaliteten, nihilismen og realismen går med andre ord i en rett linje fra punk til hardcore hos Siste Dagers Helvete, dog med en mer aggressiv, rett frem holdning. Ta for eksempel Du Juger, med den slående frasen; "Rødt, grønt, brunt eller blått, samma hva jeg stemmer så blir det grått".

Den mest apokalyptiske og fornektende stemningen er det imidlertid vokalist Oskari Lehtonen (opprinnelig fra Finland) som står for. Hans brokete, eklektiske norsk gir Siste Dagers Helvete en ekstra følelse av fortvilelse og undergang. Kanskje ikke så ulikt eksilpunkeren Andrej Nebb?

Men det er ikke bare den orwellske forståelse av 1984 som preger Siste Dagers Helvete. Selv om hardcore og post-punk allerede på slutten av 70-tallet takket farvel til punken, befinner fortsatt Siste Dagers Helvete seg i en slags limbo. Lydbilde er mer tilgjengelig og nedtonet enn foregangsmennene Betong Hysteria, som kan titulere seg som Norges første hardcoreband, og legger seg tidvis nært den punken for eksempel Kjøtt var med på å skape. Både den kjappe, men fortsatt punka Hvorfor?, fra EP`n Nå eller Aldri (1985) og Seks Fot Under vitner om en fortsatt hang til å være 70-punker. Men misforstå meg rett. Dette er definitivt en hardcore-skive.

Som alltid når Fysisk Format står bak en utgivelse, er produktet forseggjort, og i et slikt format at man vil anskaffe seg albumet til odel og eie. Hele Helvete inneholder, som nevnt, The Hell i remastret utgave, fire spor fra EP`ene Nå Eller Aldri og Få Framtida Tilbake, liveopptak fra bandets avskjedskonsert i 2009, samt en biografisk tekst om bandet. Resultatet er en etterlenget dokumentasjon av fødselen til norsk hardcore, og de musikalsk iderike, men ofte glemte og harselerte årene på begynnelsen av 80-tallet.

Til slutt en liten etterlysning; I forbindelse med anmeldelsen har jeg forsøkt å finne litteratur (bøker) om tidlig norsk hardcore. Søket har, desverre, resultert i fint lite. Om noen skulle ha tips, setter jeg stor pris på det. Skulle det ikke finnes noe, er det jammen på tide noen tar fatt på oppgaven, om det så bare resulterer i en liten pamflett.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Ben Weaver - Hollerin' At a Woodpecker

(30/30)

Fast som fjellet. Mystisk som skogen. Einsam som prærien. Vill som elva.

Flere:

The Sea and Cake - One Bedroom
Sade - Lovers Live