cover

Skimskitta

Mira Calix

CD (2003) - Warp / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Eksperimentell / Ambient / Glitch

Spor:
Again, It Starts
Poussou
Woody
Savanna
The Wolf, The Sheep & The Door
Flicker
Do I Ever?
Sixnot6
Clement
I May Be Over There (But My Heart Is Over Here)
Distracted2
Isibuko
Paarl
Like Spoons
Shadenfreude
Hiccup
Suffix
Simple (Almost Mix)
You Open Always
Little Long Gone
Two Seasons

Referanser:
Aphex Twin
Fennesz
Boards of Canada
Autechre
Matmos
Pete Namlook

Vis flere data

Se også:
Eyes Set Against the Sun - Mira Calix (2007)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Again, it starts...

En av de ledende kvinnelige artister innenfor seriøs electronica er ute med sitt andre album.

Mira Calix er ikke noen fjern etterkommer etter druiden Miraculix men derimot en av de mest oppadgående artistene innenfor eksperimentell electronica anno 2003. Hun er dessuten ikke gallisk, men ble født som Chantal Passamonte i Durban, Sør-Afrika i 1969. Hun har vært freelance-fotograf for Esquire og Marie Claire, jobbet som DJ på Warps Blech' klubb, jobbet i platebutikken Ambient Soho og vært en del av designkollektivet Open Mind. Midt på 90-tallet jobbet hun i presseavdelingen til Warp records samtidig med at hun selv ble en utøvende musiker, oppmuntret av blant andre Sean Booth fra Autechre. Debutalbumet One On One hadde en del eksperimenter med el-gitar og stemme (disse enkeltelementene lød nesten som en krysning mellom My Bloody Valentine og Laurie Anderson på sitt rareste, men var integrert i et elektronisk lydbilde), men denne gangen er ideen å skape et mer reindyrket og personlig uttrykk innenfor mer restriktive elektroniske rammer. Inspirasjonskildene er blant annet den mer utfordrende musikken fra Detroit (hardcore techno med spor av funk og dub) og Köln (minimalister som Mike Ink). Mira Calix framfører musikken sin live, blant annet på en forestående turne i Italia, USA og Canada i mars og april.

Skimskitta inneholder 21 øyeblikksbilder som til sammen varer rundt en time. Sporene går forøvrig i ett og springer mellom Satie-aktige taffelmusikk-partier, lavrytmiske pulspartier med slørete strykere/stemmer og knirkende eller tikkende glitch. Mye av sistnevnte perkussive lyder har sin kilde i bearbeidede lyder fra 150 vepser, sommerfugler og fluer som larver eller voksne insekter. Her er det en interessant parallell til de naturelskende Boards Of Canada, som forøvrig remikset Mira Calix' materiale så langt tilbake som i 1998. Atmosfæren er kjølig intellektuell og materialet har en avmålt, klar og klinisk strukturering. Lite av dette er atonalt, men melodiene ligger gjerne godt gjemt for den som ikke hører etter. Dette er estetisk anti-dansemusikk med en særegen og fremmedartet skjønnhet.

Mira Calix har med dette overgått One On One og markerer seg som en artist for fremtiden. Hun satser noe smalt og vil vel ha størst sjangs til å nå de mer erfarne Warp-kjennere på jakt etter et mer analytisk Boards Of Canada med dette albumet.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Radical Face - Ghost

(Morr Music)

Ein vital popdans blant spøkelse og ugode minner.

Flere:

MoHa! - One-Way Ticket to Candyland
Jack White - Blunderbuss