cover

Hamar Rock City

Diverse artister

CD (2007)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Punk / Hardrock / Poppunk / Boogierock

Spor:
Fire and Glory
Boogie of the Month
Misery
Nothing in Common
Your Angel
Broken Promise
Meningen
Crawling River

Vis flere data

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


I skyggen av domkirkeruinene

En årskavalkade, sampler eller et tverrsnitt over Hedmarkshovedstaden Hamars rockliv anno 2007

Mye kan sies om hvor rocka Hamar ikke er, døsig og pregløs beliggende ved Mjøsa og altfor lite kjent for sine flotte museer på Domkirkeodden (Sverre Fehns låve og ikke minst jernbanemuseet). Det monumentale glasshuset, som tross "godtfolks" argumenter om at penga heller burde vært brukt på syke og eldre, reiser seg spektakulært over domkirkeruinene, kan inspirere enhver til uttrykk i tone og sang. Hvorfor har ikke våre visstnok verdenskjente death metal-folk besunget denne nedbrente kirkas herligheter?

Vi som sognet til byen i oppveksten husker store rock-øyeblikk som Høstbjørfestivalen mot rus i 1981, Torry Enghs konserter (kremt...) i Hamarparken og pønkegruppa Møkk fra Brumunddals sensasjonskonsert i Strandgateparken i 1984.

"Neste generasjon norske rockband kommer fra Hamar!" Denne spissformulerte optimismen har vi fra utgiverne av samleplata Hamar Rock City, en sampler som dokumenterer et musikkmiljø som vil ut av skyggene, sprenge bygrensene så og si. Plateutgiverne mangler ikke optimisme og gå-på-mot ("guts" kaller de det sjøl). Skiva er ment som et "promo-verktøy" og er et "unikt prosjekt". Vel, vel, det er jo til sjuende og sist på musikken Hamar-rockerne må bedømmes, så vi forsøker en tilnærming av typen kort og konsist om de enkelte bidrag.

Krace
Vant NM i rock som 12-åringer i 2000. Første plata utga de som 15-åringer, og ble "hyllet av band som Turbonegro, Amulet og Stonegard". Deres nye plate kommer visstnok i år. Tør vi forvente tung, tung rock? Låta her, Nothing in Common, er powerrock med mye koring og tradisjonell harmonikk. Plystres med av lytteren før første høring er ute. En potensiell minihit.

Pilot Jeff
Mer hard pop, hes vokalist, tøft sound. Litt rufsete i kantene og veldig tradisjonelt. Ikke en potensiell minihit, som Krace, men helt ok og velprodusert.

Opel
Gruppe som har tatt navnet etter en av de klassiske bilmerkene på de brede bygder, med etternavnet Kadett. Standard hastverksmusikk, full rulle og helt alminnelige greier. Noe synges gjennom vocaliser, slik Electric Light Orchestra drev med dengang Opel Kadett var et kjent og kjært syn i Hamars gater.

Constrictor
Har sikkert hørt mye på Kizz og mikser inn litt puddelrock-hyl og skrik. Har funnet det lette, gnistrende preget som gir låta driv. Ikke ille, et av skivas beste spor. Ren uforfalsket rockelåt med full pott.

Petajama
Glad i gitar, og har jobba med å få det til. Allikevel en standard låt med rusten vokal, tekstmessig tradisjonsinnslag og den vanlig lead vocal-hylinga på refrenget som gis tilsvar av bandet i korformasjon. Upåklagelig driv og fart. En vinner blant yngre aficionados av plain rock og gitarhelter i tøffe positurer.

Wyruz
Meget tunge og dystre karer. Tunge på foten også med sitt sedate planke-black metal. Gjesp...


Gitarbasert rock som lander et sted på boogie-skalaen. Sikker vokalist, gammelmodig produksjon, men en gradvis reisning utover i låta. Joda.

Broiler
Et norsktekstet bidrag. Det høres ut som en rotløs og fremmedgjort eksistens leter etter meningen. Rett fram rock-standard med vokalen dominerende langt framme i lydbildet. The message is the message.

Honcho
Avslutningssporet er noch einmal en tyngre historie med mye gitar. Et svulstig a-rytmisk introduksjonsparti lover mer enn det innfrir. Standard saker.

Det er ingen som framheves eller nedsables spesielt her. Jeg nøyer meg med, ut fra det foreliggende materiale, å konkludere med at rockbyen Hamar orienterer seg mot det tyngre rock-uttrykket, legger vekt på å gå i opptråkkede stier og satser safe innen etablerte varianter av heavy metal/rårock og tung, drivende boogierock. Dios ånd lever videre. Ta en tur på Odden, kara, og hent inspirasjon blant ruinene, slik 1800-tallets mystisk-romantiske malere gjorde det:

Hamar Rock City blir aldri den samme.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Turboneger - Scandinavian Leather

(Burning Heart)

Denne plata kommer jeg til å leve med lenge. Den bør gå i arv fra far til sønn og mor til datter.

Flere:

St. Vincent - Actor
A Silver Mt. Zion - Horses in the Sky