cover

...Rir Igjen

Pistol & Bart

2 x LP (2013) - Biophon Records / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Eksperimentell / Indierock / Elektronika / Hip-Hop / Cinematisk / Visepop / Country / Elektronisk

Spor:
Spøkelsessatelitten
Uten Tittel
Lomma Full Av Spenn
Lensmannen
Amerika
Det Gamle Huset
Konsentrasjon
Den Største Laksen i Elva
Hopp Hopp
Sov Godt
Oppvarming Med Klisne
Krigstid
Kilometerteller
Søndag
Lille Frøken
Det Gamle Naustet Står og Gråter

Referanser:
Rudi Nikolaisen
Erik K. Forsgren
Biosphere
Oter
Klisne Fingra
Løkbrød
Jack Berntsen
Nikkeby Lufthavn
Steinar Albrigtsen
Jørn Hoel
Tungtvann
Bel Canto
Röyksopp
KM Myrland
Lene Marlin
Randi Hansen
Tove Karoline Knutsen
Kari Bremnes
Mental Overdrive

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Pang!

Kvaliteten, selvsikkerheten og kreativiteten i musikkbyen Tromsø har aldri vært større, noe debutalbumet til Pistol & Bart beviser til fulle.

Erik "Tusj" Forsgren og Rudi Nikolaisen fant hverandre i 2007, da Pistol & Bart ble unnfanget en sen nattetime i Tromsø, eller noe sånt. Duoen har i årens løp jevnlig hold konserter, hovedsakelig på de aller minste scenene i Tromsø, men også rundt omkring i vårt landstrakte land med flere og flere venner som resultat. Med Forsgrens underfundige, mørke og selvutleverende tekster i sentrum, støttet opp av Rudi Nikolaisens gitarstrenger og musikalske arrangement, står Pistol & Bart bak et musikalsk univers de er alene om, ikke bare i ishavsbyen, men også på nasjonalt hold.

Kulten har vokst, og nå er omsider debutalbumet her. Et album som sprenger nesten alle tenkelige sjangergrenser. …Rir Igjen spenner strikken fra visepop til elektronika og jazza partier, fra hiphop og rap til coutrymusisering og støyende utskeielser, hele veien med en klo som holder det varierende uttrykket noenlunde samlet under den slakke Pistol & Bart-fanen. En prestasjon, vi snakker tross alt om et dobbeltalbum. Innspillingen startet et par tre år tilbake, det har tatt sin tid å få ferdiggjort produktet. Kanskje ikke så rart da komponist Rudi Nikolaisen har vært opptatt med bass i bandet til Sivert Høyem, samt jobbet med (produsert) talentfulle og by:Larm-klare Peter Estdahl aka Kid Exodus, som i disse dager slipper EP med etterfølgende turné landet rundt.

9000

…Rir Igjen er gitt ut på labelen til Biosphere, som også bidrar på albumet. Det gjør også kultbandet Løkbrød, og rapperne Oter, Rissimo og Klish, samt en haug til fra den lokale musikkfloraen. Produsert av blant annet Ariel Sivertsen (Cazadores) er utgivelsen et utmerket utstillingsvindu for noe av det som rører seg i Tromsø for tiden. Plateutgivelser kommer tett, og samarbeid over sjangergrenser vitner om et miljø som trekker i samme retning, noe som utelukkende er positivt for musikkbyen ved ishavet.

Bergen har hatt sin såkalte bølge, Bodø opplevde det samme et par år tilbake. I det siste har musikkpressens fokus vært på Trondheim, når man har evnet å heve blikket ut av sitt eget nabolag i hovedstaden. Nå bør det snart være Tromsøs tur, en by som aldri før har hatt så mange gode band og artister enn byen har nå, og det over et bredt spekter. Noen vil nok bla i retrohylla og bable om at alt var bedre før. Dét var det selvsagt ikke. Kvaliteten, selvsikkerheten og iderikdommen i 2013 er større enn noen gang, noe debutalbumet til Pistol & Bart er et strålende eksempel på.

Laksefiske

P&Ks signatur, Erik K. Forsgrens tekster, om samlivsbrudd, ran og laksefiske og et Amerika som dreper sine egne, har i flekkene ekko av bautaen Arild Nyquist og er gjennomført underfundig fine. Som våken observatør fanger Forsgren stemninger og setter de sammen til tekster, der fargerik, leken surrealisme og bekmørk realisme går hånd i hånd. Tekstene ville stått godt på egenhånd, men gjennom rytmisk resitering (Forsgren synger ikke, han leser fra sin bok), og i møte med Rudi Nikolaisens musikk, settes de inn i en annen kontekst og blir til noe annet, noe større. Nikolaisen står for det musikalske uttrykket, som på albumet smelter sammen med Forsgrens tekster som, vel, pistol og bart.

På skiva har duoen et større musikalsk uttrykk enn de har fra en scene. Vi snakker likevel om et uttrykk der tekstene står i sentrum, godt støttet av fantasifulle musikalske arrangementer. På sitt beste, som for eksempel en gammel livefavoritt som Amerika, og litt ferskere Uten Tittel, viser Pistol & Bart klasse. Førstnevnte i praktfull cowboydrakt, sistnevnte i kjølig elektronisk drapering med strykere som fløyel. Og her er flere godbiter. Lomma Full Av Spenn, med vokalhjelp av stjerneskuddet Oter, er duoen med hip-hop på øret, bankran som tema og hagla som redskap, mens utleverende Sov Godt varsler noe helt annet med taktfast ekko fra Biospheres mørke elektronikaunivers. Fengende Krigstid, med værmeldinga på kjøpet, og ikke minst strengedrevne Søndag, må også nevnes. Og Spøkelsessatelitten, og sikkert også noen flere.

Koloritt

Variasjonen kunne i de fleste tilfellene virket både schizofrent og hjelpeløst sprikende, men ikke hos Pistol & Bart, som klarer kunststykket binde det hele sammen. Noen låter føles som uforløste skisser som ikke ville fungert på egenhånd, eksempelvis den korte opplesningen av historien om Lensmannen med frykt den for den faaarlige cannabisen (hm, her har muligens en lokal Whitney Houston-tolker vært modell?). En annen pussig koloritt er den like korte snutten om Den Største Laksen i Elva. Begge har likevel sin funksjon. Som pustehull får de forsiktig fram smilet, og som kontrast til mye av det språklig dunkle og såre, er de definitivt med på å mangfoldiggjøre det rike uttrykket på …Rir Igjen.

Debutalbumet til Pistol & Bart inneholder noe av det fineste av norskspråklig musikk jeg har hørt på denne siden av Tønes og Bjella, uten sammenligning forøvrig, selv om angst og paranoia kanskje er en slags fellesnevner. Vinylutgaven, i lekker i 2 x 180 gram med utbrett og nydelig coverart, har klart å overføre kultduoens finurlige og følsomme sceneunivers til riller med bravur. Vi snakker en potensiell nordnorsk kultklassiker, et originalt album som i flekkene føles bedre enn karakteren skulle tilsi (vurderte seks, men feiga ut). Det vanskeligste med denne anmeldelsen er forøvrig å finne musikalske referanser og stilarter, derav resultatet.

Pistol & Bart høres ut som seg selv, og egentlig ikke noe annet.

Pistol & Bart har slippfest i Tromsø på bade/spa/kultur/fiskebåten Vulkana onsdag 6. februar, mens Det Fabelaktige Naustet på Youngstorget i Oslo får besøk av duoen lørdag 9. februar.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Geoff Berner - Whiskey Rabbi

(Black Hen)

Fordjup deg i Ordet, la delirisk Palinca-rus rase gjennom systemet og kast deg inn i eit sirkus av heftig sigøynardans og sørgmodige klezmer-tonar.

Flere:

Dizzee Rascal - Showtime
Annar Follesø & Björn Nyman & Christian Ihle Hadland - Bartók