cover

Alms

Re:

CD (2004) - Constellation / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Drone / Ambient / Eksperimentell elektronika / Musique concrete / Industri

Spor:
Golem
Orientalism as a Humanism
On Golden Pond
Radio Free Ramadi
Lasers, Tracers, Radar Drones
Pawk
Home Security

Referanser:
Exhaust
Fly Pan Am
Autechre

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Re: aksjon?

Et musikalsk bilde på den amerikanske krigføringen i Irak og det hjemlige terrorbildet. Kanskje.

"Assembled in the homeland during the war on terror, 2001-2004". Så står det å lese på omslaget til Re: Alms. Et omslag som ellers viser noe som ser ut som et militært kart fra Irak (der gas/oil plants, industrial structures osv. er avmerket) og med trykte låttitler som Golem, Home Security, Lasers, Tracers, Radar Drones og Radio Free Ramadi gjør duoen det tydelig for oss hva som har inspirert deres "field recordings, filter improvisations, sampling, digital processing, cutting, pasting & metering": Det er krigstid. Det er terrornivå gult. Det er en urolig tid både ute og hjemme, der kløften mellom landets president og hans folk (les: motstandere) bare ser ut til å bli større. Det er en passende tid for Re: å knytte tråder mellom den spente politiske situasjonen og sine fortstyrrede musikalske bilder. De gir i hvert fall klare føringer for hvordan musikken kan oppleves.

Det er kanskje like greit å få noen hint om hvor de vil henlede oppmerksomheten vår. Alms kunne også vært en kritikk mot det maskinstyrte samfunnet rundt oss, et oppgjør med det teknologiske fremskrittet eller en ode til industrialiseringen i forrige århundre. For eksempel. Alms er industriell, metallisk "ambient" som driver lengst inn i Constellation-land. Re: tar opp, bearbeider og skaper lyd stort sett ut av noe som ikke høres ut som ordinære instrumenter - eller som er ødelagt. Her er noe som minner om helikopterdur, kjølelager-brumming, radiostøy, elektriske støt, gulvknirken og gravemaskiner. Det er en urolig stemning over Alms, fylt av ubehagelige, brå lydsvingninger og en oppstykket, forsøplet rytmikk. På Orientalism as Humanism mekkes dette til en rytmisk krigsdans, og er blant de få partiene på Alms hvor fabrikkhallens maskiner slår i takt. Her er det ellers så mye vond feilsøking og høye lyder at ørene først får hvile på pianostykket Pawk. For som de sier selv, dette er ikke ambient musikk: "Please play as loud as possible."

Re: består av Constellation-grunnlegger Ian Illavsky (Sackville, Sofa, Silver Mt. Zion) og Aden Evens (filosof, forfatter), og er blant etikettens mer elektroniske, eksperimentelle band. De har tidligere platen Mnant (2001) bak seg. Remnant, realms - det neste blir kanskje en re:volusjon for det jeg vet. Intensjonen bak Alms er da også sikkert god, og resultatet fungerer godt til enkelte sinnsstemninger. Men jeg kommer ikke til å lengte etter å sette den på altfor ofte. Får jeg håpe. Unntatt når jeg skal ha et soundtrack til mitt langsomme, mentale sammenbrudd da, selvsagt.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Little Axe - Hard Grind

(Onu Sound)

En groovy blanding av dub og blues krysser Jamaica med Mississippi.

Flere:

Neil Young - On the Beach
Magnet - On Your Side