cover

Jæven spelle mei... før å ette' 12...

Alvdal spell- og danselag

2 x CD (2007) - Normann / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Folkemusikk

Stiler:
Gammeldans

Spor:
Syver-hamborgar
Brurdansen
Dropsvalsen
Malenareinlender I
Trommeleken
Grøtleken
Jæven spelle mei
Frøken Jervinnen
Knøppleken
Lett på tå
One Night Stand
Reodor
Halling en
Halling to
På tur åt fjella
Slåttleken
Valsen hennar Ragnhild
Fjelleken
Mælbekksusen
Ole Gunnar
Reveljen
Øl'eggen
Malenareinlender nr.2
Go'leken
Bånsull
Off to California
Syver Vestate'
Bellmann

Referanser:
Dalakopa
LoMsk

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Spelle mei jæven, sa'n

Alle som er glade i dansemusikk med røtter i våre folkelige musikktradisjoner vil ha glede av denne plata.

Når folk fra andre deler av landet hører navnet "Alvdal" går vel tankene fort til Solan, Ludvig, Reodor Felgen og Flåklypa Tidene. Mange som har rent gjennom Alvdal på ferie har stoppet opp ved Sverre Fehns norrøne langhus i betong og tre, Aukrustsenteret, og utdypet sitt kjennskap til Kjell Aukrusts fiktive verden som helt konkret har sitt opphav i denne bygda langt øst på østlandet, sør for Røros.

Men stedet har mer å by på, også i folkelivet og fantasier spunnet rundt historiske figurer, slik Aukrust gjorde til mesterskap. Lokale krefter har reist kjerringa og satt opp et spel om den legendariske spellemannen Malena-Knut fra Plassen i Alvdal. Spellet heter "Spelle mei jæven, sa'n". Det ble framført av det 70 mann sterke Alvdal spell- og danselag (tidligere Alvdal Spellmannslag) i 2004 og 2005, på Husantunet i Alvdal.

Når spellmannslaget først ville dokumentere sin aktivitet, og gjøre arven etter Malena-Knut bedre kjent, har de likegodt "fliset til" og utgitt en dobbelplate på det alltid utmerkede Normann records, kjent for sine retrospektiver over Robert Normann, Leif Juster, Lalla Carlsen og mange andre.

CD1 er viet musikken etter Malena-Knut. Den andre plata er en DVD som omhandler Malenaspelet og spellmannslagets øvrige aktiviteter. Alt dette er pakket inn i et fint pappomslag med utbrett, medfølgende informativt innleggshefte. Alt i farger og glanset trykk.

Malena-Knuts musikk på CDen er lett, dansbart og velegnet til fest. Komposisjonene virker ikke "komponert", men vokst fram av et aktivt kunstnersinn i organisk forening med musikkens kulturgrunnlag. Små "kommentarer" fra opphavsmannen, sannsynligvis hentet fra spelet, kommer som små innstikk mellom sporene. Det er høyt humør hele veien, og Alvdal spell- og danselag formidler en spilleglede og dyktighet i traktementet som smitter over på lytteren. Noen irske toner klinger også innom, slik det ofte gjør på norske folkemusikkplater for tiden. Vi minnes altså om vår plass i en større, atlantisk felleskultur.

Foruten stoff om Malena-Knut, som levde knapt og kummerlig som spellemann, får vi en liste over alle stykkene på plata, komplett med nødvendige opplysninger om besetning og instrumentering. Kommentarene til hvert spor er knappe, men informative.

Alle som er glade i dansemusikk med røtter i våre folkelige musikktradisjoner vil ha glede av denne plata. Lyden er førsteklasses, hvert instrument kommer til sin rett i miksen.

DVDen er en salig blanding av feriefilm og musikkutøvelse. Mye fungerer nok best for de deltagende (på billedsida), men musikken kan alle glede seg over. Og jammen skal de sies at det ser flott ut i Alvdal! Vi blir også kjent med interessante personligheter i spellmannslaget og treffer danseglade barn og voksne.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - 20 Years of Dischord

(Dischord)

En obligatorisk samler fra DisChord. Denne triple boksen er en gjennomført, delikat og historisk dokumentasjon.

Flere:

When - Trippy Happy
Arve Henriksen - Sakuteiki