cover

Handler I Selvforsvar

Marte Wulff

CD (2010) - It's Definitely Records / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Elektropop / Vise / Jazz

Spor:
Beslutningsvegring
Må Ha
Nå Eller Aldri
Versus
Uvær
Mindretallet Til
B-film
Opptakt (Så Er Det Nå)
Nå Vinner De!
Om Uheldige Omstendigheter

Referanser:
Hanne Hukkelberg
Marthe Valle
Maria Solheim
Beady Belle

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Forsvarer seg på norsk

Stødig poet med vinglete musikalsk uttrykk.

Det er litt pussig hvordan det at en artist synger på norsk stadig blir gjenstand for en masse oppstuss, som om det er noe annenrangs over det å formidle tekster på sitt eget språk. På sin tredje utgivelse, Handler i Selvforsvar, har Marte Wulff tatt steget rett ut i diskusjonen, og bruker like godt en hel side av CD-innstikket på å forklare hvorfor.

Faktisk måtte det et langt opphold i Danmark til før lysten til å skrive på norsk meldte seg, kan hun fortelle. I følge henne selv har blitt inspirert av danskenes bruk av eget språk i popmusikken, og resultatet er en plate som byr på muligheter til å fortelle om ting som er virkelige og viktige for henne selv, skriver hun.

Dette stemmer ganske bra. Det tekstlige materialet på Handler i Selvforsvar er uten tvil platens sterkeste element. Alt i alt får man servert ti herlige småtekster som sjarmerer med sin uanstrengte ærlighet. Halvveis i låtrekka kommer den fine Uvær som fremstår som en tekst i særklasse. Her stemmer både ordvalg, rytme og tempo.

- Fra ansiktet ned mot brosteinen
til armen rundt tv-antennen
en utsikt ned til bakken som ingen skulle se
rart hva man husker
vi danset den kvelden
med høyspente muskler
før den store skjelven


At Marte Wulff for alvor har funnet sin poetiske stemme på norsk, er vel og bra det, men når alt kommer til alt er det jo ingen diktsamling hun har gitt ut, men en plate. Derfor er det litt trist at musikken og sangen forsvinner litt oppi det hele. Rent sjangermessig renner det ut i alle retninger med litt jazz, litt elektronika, litt pop og en dose RnB, og kanskje er det nettopp dette merkelige stilvalget, Wulff føler at hun må forsvare når hun velger å kalle albumet Handler i Selvforsvar.

Det er synd at musikalsk ambivalens skal trekke så mye fokus bort fra Wulffs formidlingsevne som vokalist og tekstforfatter, men her må nok produsentene ta sin del av skylden for manglende kontinuitet. I det store og det hele blir det for mye av det meste. Sounden er helt klart mye mer optimistisk og poppa enn slik man kjenner Wulff fra tidligere utgivelser, men det lyder så alt for massivt og overlesset for Wulffs fine og rene stemme. Andrelåta Må Ha blir bare slitsom med sine insisterende småjazza elementer, og Mindretallet Til frembringer noen merkelige assosiasjoner til Carola som definitivt ikke føles gode.

Men noen glimt av glede finner man allikevel så absolutt på plata. Den lekne og lette Nå eller Aldri bringer tankene hen mot Regina Spektors rike musikkunivers, og kler Wulff perfekt. Når hun i tillegg glimter til med en innertier på sistesporet med den nedstrippa Om Uheldige Omstendigheter, beviser hun at hennes solide stemme og gode tekster faktisk er nok til å begeistre.

Glem staffasjen og behold norsken, så vil fjerdeplata sitte som et skudd.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Okkervil River - Down the River of Golden Dreams

(Jagjaguwar)

Austins fineste følger opp en av fjorårets høydepunkt innen americana / folk-genren.

Flere:

Safariari - Zebra Knights
Band of Horses - Everything All the Time