cover

For Hero:For Fool

Subtle

CD (2006) - Lex / EMI Virgin / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Eksperimentell / Rap / Elektronika / Eksperimentell rock

Spor:
A Tale of Apes I
A Tale of Apes II
Middleclass Stomp
Middleclass Kill
Midas Gutz
Nomanisisland
The Mercury Craze
Bed to the Bills
Return of the Vein
Call to Dive
The Ends

Referanser:
Doseone
13 & God
Themselves
cLOUDDEAD

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Rastløs vokalakrobat og rytmemylder

Liker du rastløs energi, rytmelek, og en vokalist som tør prøve nye ting?

Nå føles det som veldig lenge siden jeg hørte musikk som kvalifiserte til betegnelsen futuristisk. Det meste er liksom prøvd ut minst én gang. Men likefullt finnes det alltid musikere og kunstnere som vil utforske grenselandene og forsøke seg på nye musikalske territorier.

Sekstetten Subtle fra Oakland er et eksempel på en gruppe med et slikt rastløst ekperiment. Gjengen presenterer oss for en slik fremtidsrettet musikalsk visjon som er på alle måter annerledes, mangfoldig, urovekkende, utfordrende, men også livskraftig.

Utgangspunktet er en standard rockbesetning med gitar, bass, trommer som utfylles med keyboard, cello og blåseinstrumenter. I tillegg benytter de laptops og all verdens av støy- og ekkoeffekter til å skape sitt uttrykk. Musikken er et slående collage av ulike lyder og stemninger. En og samme låt kan gjerne veksle mellom hard rock, hard rap, indie pop og elektronika.

Det som skiller bandet fra mange andre hiphop-grupper er at de har en fast cellist med i bandet. På For Hero:For Fool er det dog ikke alltid like lett å høre hans tilstedeværelse i alt lurvelevenet. Andre akustiske elementer som piano får også plass ved siden av veggen av menneskelig beatboxing, glitcheffekter og synthlyder. Overgangene og stilendringene skjer med stor subtilitet. Det er ikke alltid like enkelt å merke når de leder oss videre fra et spor til det neste.

Subtle er slående intense i sitt kjappe driv og med sin sterke tilstedeværelse. Lydbildet deres har dessuten hardnet siden sist. Før man trer ned i detaljene kan de nesten høres frekke og ubehøvlet direkte ut.

Doseone er nesten anmasende i sitt ekstreme driv og med sine hurtige leveranser. Stemmen hans opererer med stor spennvidde. Fra høye lyse toner til perkussive grynt. Man kan se ham som en vokalakrobat eller -atlet på linje med Mike Patton. Han er også levende opptatt av hva han formidler, selv om det krever sitt av lytteren å få dette med seg. Tekstene er fylt av intrikate bilder og metaforer.

Mange låter preges av stakkato rytmisk driv og gitarriff. Visse øyeblikk får det meg nesten til å tenke på Chemical Brothers' bigbeat-driv eller Block Rockin' Beats. Samtidig er det også øyeblikk med mer polert elektronikk som kontrasterer den hardtslående fuzzen på andre kutt.

Det ser ut som om cLOUDDEAD og Themselves er lagt på is, heller ikke Deep Puddle Dynamics er veldig produktive om dagen. Altså må venner av Doseones vokalartisteri hit for å kunne hygge seg med hans akrobatikk. Som debutskiva og den påfølgende opptredenen på Quart-festivalen beviste, er det all grunn til å være glad for dette Anticon-utskuddet som nå har funnet veien til WARP-avleggeren (eller skal vi si -avvikeren).

Resultatet er kontrastfullt. Stemningene beveger seg kjapt mellom det lyse og det mørke, og musikken er i det ene øyeblikket skarp og direkte - i det neste diffus og uangripelig. Vi får lag på lag med samples og instrumentlek, snakket og synget vokal om hverandre. Det er ikke alltid like lett å høre hva som blir formidlet, men noe trenger uansett gjennom.

For Hero:For Fool er bisarr, men samtidig fascinerende mangesidig, og fengende i all sin allsidighet. Et sted mellom hip-hop, elektronika og eksperimentell rock finnes mye å bryne seg på.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Atomic - Boom Boom

(Jazzland Rec.)

Vandrende mellom forskjellige disipliner med en slentrende form for intensitet.

Flere:

The Samuel Jackson Five - Same, Same, But Different
Espers - Espers II