cover

R&G (Rhythm & Gangsta - The Masterpiece)

Snoop Dogg

CD (2004) - Geffen / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Rap / Gangsterrap / Funk

Spor:
(Intro) I Love To Give You Light
Bang Out
Drop It Like It's Hot
Can I Get A Flicc Witchu
Ups & Downs
The Bidness
Snoop D.O. Double G
Let's Get Blown
Step Yo Game Up
Perfect
WBALLZ(Interlude)
Fresh Pair Of Panties On
Promise I
Oh No
Can U Control Yo Hoe
Signs
I'm Threw Witchu
Pass It Pass It
Girl Like U
No Thang On Me

Referanser:
Curtis Mayfield
Dr. Dre
Nate Dogg
Funkadelic
Parliament
The Gap Band

Vis flere data

Se også:
Doggystyle - Snoop Dogg (1993)
Tha Blue Carpet Treatment - Snoop Dogg (2006)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Bling-bling

Snoops tilbakelente fusjon mellom hip-hop og funk er tilbake. The Masterpiece ER mesterlig.

Snoop ble aldri den megastjernen som man forventet. Etter et vellykket bidrag til Dr. Dres The Cronic (1992) og eget suksessfullt debutalbum i 1993, ble Snoop borte i mordetterforskninger og annen trøbbel. Til tross for at albumene har kommet jevnt og trutt er Snoop nå mest kjent som komisk skuespiller og fra MTV-serien Doggy Fizzle Televizzle (som var ekstremt underholdende). Rapperen Snoop ble hensatt til annen rekke, men det er i ferd med å endres når Snoop lanserer albumet med undertittelen The Masterpiece. Det er ingen overdrivelse.

R&G (Rhythm & Gangsta) - The Masterpiece er en forrykende miks av tilbakelent funk og hard gangsterrap. Fusjoneringen av sexy funk med generelt griseprat leveres med Snoops karakteristiske, henslengte vokal. I løpet av 20 spor får du levert historier om penger, våpen, horer og all of the above - gjerne i samme setning. Lydsporet er til en stor grad stinkende funky med klare referanser til 70-tallets funkstorheter; Curtis Mayfield, Parliament-Funkadelic og Gap Band.

To av de største funkaterene er representert på albumet. Når Bootsy Collins ikke svever rundt i sitt eget univers dukker han opp som gjest for artister som trenger tung bass og outrert vokal. Bootsy leverer varer på de besettende Can I Get A Flicc Witchu og No Thang On Me. Charlie Wilson er legendarisk vokalist i Gap Band, og leverer engleaktig vokal på Perfect og Signs (sammen med Wilson-wannabe Justin Timberlake).

Snoop har også invitert med seg noen av dagens funk- og hip-hophelter. The Neptunes er utøvende produsenter for hele albumet og har skrudd lyd på fem av albumets sterkeste spor. Pharrell Williams leverer også vokalhjelp til første singelutgivelse, den hypnotiske klikkelåta Drop It Like It's Hot. Lil' Jon har vært årets hip-hop-snakkis, og han gjør et varig inntrykk med sitt innhopp med Trina på Step Yo Game Up. Takket være Jon har "dirty talka" fått ny betydning i min avskjermede verden. Andre bemerkelsesverdige gjester er Nelly og 50 Cent som gjør sin greie ved mikrofonen.

På toppen av det hele sitter Snoop Dogg og leverer tidvis morsomme og tidvis steinharde rim med fingerspisspresisjon. Hele albumet sitter som et skudd (beklager), fra den gospelinspirerte introen på I Love To Give You Light, via Neptunes-sporene Let's Get Blown og Perfect, til Snoops lette versjon av gangsterrap på The Bidness. Det oser sex av Snoops dryppende fremføring, men når han drar frem soveromssnakket på Fresh Pair Of Panties On blir det litt i overkant; "Yeah, baby girl I can read your mind / but what I really tryin' to do is read between your panty line". Ikke akkurat subtilt.

I likhet med forrige OutKast-album (og spesielt Andre 3000s bidrag) går Snoop langt i å utvanne hip-hoputtrykket på R&G. Fundamentale hip-hophoder vil nok ikke la seg fascinere av de mer rene funklåtene, hvor Snoops rapbidrag reduseres til versene, mens tradisjonelle vokalister som Justin Timberlake og Charlie Wilson får boltre seg i refrenget. I mitt hode har hip-hop alltid søkt inspirasjonskilder utover gettoen, så det er forfriskende at Snoop kan se forbi gangsterrappens begrensninger og søke til det opprinnelige funkuttrykket. Kanskje flere burde lytte til moderskipet Parliament-Funkadelic?

Med store deler av året i ryggraden er det på sin plass å oppsummere R&G ved å rangere albumet nær toppen av årets platebarometer. Blant hip-hoputgivelsene i 2004 er det bare Kanye West og Dizzee Rascal som kommer i nærheten av Snoops masterpiece.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Motif - Expansion

(Aim)

De unge nordiske jazz-kometene i Motif er på vei inn i stratosfæren med lysets hastighet, og de kan slå ned et sted i nærheten av deg.

Flere:

Svein Finnerud Trio - The Complete Released Works 1968-1999
Band of Horses - Everything All the Time