cover

Polytheistic Fragments

Sir Richard Bishop

CD (2007) - Drag City / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Instrumental / Folk / Frifolk / Avantgarde / Eksperimentell / Improvisasjon / Country

Spor:
Cross My Palm With Silver
Hecate's Dream
Elysium Number Five
Rub' Al Khali
Free Masonic Guitar
Cemetery Games
Quiescent Return
Saraswati
Tennessee Porch Swing
Canned Goods & Firearms
Ecstasies in the Open Air

Referanser:
Sun City Girls
Robbie Basho
John Fahey
Steffen Basho-Junghans
Six Organs of Admittance
Glenn Jones
Django Reinhardt
Robert Normann
Marc Ribot

Vis flere data

Se også:
While My Guitar Violently Bleeds - Sir Richard Bishop (2007)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Flerguderi

Vakkert og variert fra Sir Richard, på en plate som sneier innom de fleste kontinenter på sin vei.

Polyteisme er dyrkelsen av mange guder, en trosretning som er spesielt utbredt innen hinduismen. Sir Richard Bishop viser oss her noen fragmenter i form av et gitarspill som både synliggjør en "polyteistisk" teknikk - og som nærmest er gudefremkallende i seg selv!

Kort tid etter massive While My Guitar Violently Bleeds (2007) er han altså klar med nytt materiale. Mens den blødende gitaren bestod av tre utstrakte spor som dyrket den lange oppbyggingens kunst, består Polytheistic Fragments av 11 kortere utgaver, men som i bredde og spilleteknisk variasjon er mer omgripende. Koplingen mellom årets to utgivelser er mest direkte på 10 minutter lange Saraswati, som også er en gudinne i hinduismen. Legg til plateomslagets kunst, så burde det være rimelig tydelig hvilken religion Bishop bekjenner seg til.

Det er da også klare østlige tendenser på denne platen, uten at han ender som lotus-sittende Ravi Shankar av den grunn. Bishop har nok vestlig blod i årene, men han har en globetrotters visdom og et verdensomspennende boltringsrom. Det skaper muligheter som han utnytter bedre enn noensinne på denne platen.

På Polytheistic Fragments gjør Bishop nytte av sitt kvarte århundre i Sun City Girls, i seg selv et genreløst band, og han gjør det ved å bevege seg langt utenfor primitivistenes plukking (Fahey, Basho), selv om deres allstednærværende skygge også henger over denne platen. I omtalen av While My Guitar... understreket jeg dette, og la i tillegg til at Bishops stil kledde en omfattende oppbyggingsform. Med sine melodiøse klanger og dvelende fremtreden står Sir Richard like ofte frem som en Daniel Lanois enn en Sun City Girl. Her har har han altså kortet litt ned på seg selv, og det gjør Polytheistic Fragments til en lyttervennlig reise fra nettopp India (Saraswati, med tangenter) til Appalachene (Tennessee Porch Swing), via Django Reinhardt/Robert Normanns territorier (Elysium Number Five) og araberland (Rub' Al Khali).

Det høres ut som et heseblesende opplegg, men i Bishops hender skapes en egen flyt som binder utvalget sammen til en større helhet - hans eget Bhagavadgita altså.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Karl Seglem - Femstein

(NOR-CD)

To horn i pannen, ei fele som spiller som Fanden, sjamanrytmer og et snev elektronikk - Femstein er Karl Seglems muligens beste plate!

Flere:

MoHa! - One-Way Ticket to Candyland
Jim O'Rourke - I'm Happy, and I'm Singing, and a 1, 2, 3, 4