cover

Inspiration Information

Mulatu Astatke & The Heliocentrics

CD (2009) - Strut / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Africana / Elektronisk / Hip-Hop / Fusion / Psykedelia

Spor:
Masenqo
Cha Cha
Addis Black Widow
Mulatu
Blue Nile
Esketa Dance
Chik Chikka
Live From Tigre Lounge
Chinese New Year
Phantom of the Panther
Dewel
Fire in the Zoo
An Epic Story
Anglo Ethio Suite

Referanser:
Getachew Mekuria
Madlib
Yesterday's New Quintet
Sun Ra
Fela Kuti

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Swinging Addis

Vellykket integrering mellom etiopisk jazzpionér og britiske fusjonister.

Alle som har sett Jim Jarmusch' fine komedie Broken Flowers vil huske den elegante musikken som fulgte Bill Murrays snodige vandringer. Mannen som stod bak mye av filmmusikken var Mulatu Astatke, bandleder, arrangør og musiker fra Etiopia, utdannet på musikkskoler i USA og England. Noen vil nok også dra kjensel på navnet fra den alltid like fine Ethiopiques-serien (start gjerne med nummer 10, Blues & Ballads og selvsagt #4 Ethio Jazz & Musique Instrumentale). Astatke er en pioner innen etiopisk jazz (ethio jazz), og hans krysning mellom jazz, latino, afrobeat og etiopisk folk bør intet øre være fouten.

Over til kosmopolitske Øst-London, der The Heliocentrics holder hus, og over lengre tid har skapt seg et navn av å mikse hip-hop, funk, elektronika og jazz, inspirert av blant andre Sun Ra og James Brown. Medlemmer fra dette voksne kollektivet er å finne på utgivelser med blant andre DJ Shadow og Stones Throw-navn som Yesterday's New Quintet og Madlib. Sistnevnte med platen Shades of Blue, der Madlib fikk boltre seg i arkivene til Blue Note og kom opp med en svært vellykket remiks med låter fra blant andre Donald Byrd, Milt Jackson og Horace Silver.

Dette er ganske relevant i forhold til Inspiration Information. Platen er nettopp en slik groovy fusion av Blue Note og Stones Throw, 60- og 70-talls jazzfunk ispedd Astatkes signatur og lyden av eldre, etiopiske strenginstrumenter som krar og begena. Her er låter som høres ut som remikser fra nevnte Donald Byrd (sjekk for øvrig hans "etiopiske plate" Ethiopan Knights, Blue Note 1972, da med Bobby Hutcherson på vibes), men også et spor som Blue Nile som kunne vært klippet rett ut av Tortoise' velmaktsdager. På et stykke som ni minutter lange Anglo Ethio Suite, en definerende tittel på hele prosjektet, kommer de alle frem med sitt, der både bambusfløyter og tunge beats har sin naturlige plass.

The Heliocentrics og Mulatu Astatke minner om at fusionmusikk ikke nødvendigvis trenger å bli forseglet med et klamt håndtrykk. Dette er et samarbeid i ordets rette forstand, en slags søken mot hverandre på felles premisser. Inspiration Information er et sant blandingsprodukt, der det i første rekke er den musikalske friheten som står igjen som vinner. Noe vi lyttere også er veldig godt tjent med.

Det er altså fullt mulig å trekke ut historier fra både fjern og nær fortid som kontekstualiserer Inspiration Information. Men man skal ikke alltid slepe med seg fortiden, og med en plate som dette bør man egentlig bare ta av seg på beina, finne nærmeste sol og nyte livet en times tid.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Mathias Stubø - 1979

(BBE)

Entusiasme, ånd og imperfeksjonisme gjør 1979 til et album for nåtiden, fremtiden og fortiden.

Flere:

Deportees - Under the Pavement - The Beach
The Machines - Stereotypes