cover

Tasankokaiku

Shogun Kunitoki

CD (2006) - Fonal / Dotshop.se

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Etter 120 Days kommer...

Det er de vakre harmoniene som gjør Tasankokaiku til et høydepunkt i strømmen av moderne eksperimentell elektronika.

Liker du det drivende, gjentagende, pulserende uttrykket på skiva til 120 Days, motorikken i skivene til Can, Kraftwerk og andre tidlige krautrockere? Her er en ny musikalsk utfordring til deg.

Finske Shogun Kunitoki er basert i Helsinki. Herfra viser de i likhet med sine norske kolleger 120 Days og briter som Broadcast hvordan man kan skape fremtid med utgangspunkt i fortid.

Deres debutalbum Tasankokaiku skaper majestetiske og storslåtte musikkøvelser med utgangspunkt i samtidsmusikkens minimalister som Philip Glass, Terry Riley og Steve Reichs estetikk med sitt pulserende uttrykk. Gruppen har studert ideene til samtidsmusikerene men tar det hele ned til et sjarmfullt lofi-nivå.

Et klimprende metronomisk orgel spiller repetitive soloer til suggererende effekt. Små, små utviklingstrekk skaper et fascinerende driv og en spennede puls. Låtene har et utgangspunkt nærmere popsanger med sine analoge kraftfulle orgeltoner, men disse fader gjerne ut i tung reverb. Denne sluttlyden kan gi oss assosiasjoner til såvel Serena Maneesh, My Bloody Valentine eller Velvet Underground, mens droningen får oss til å tenke på Stereolab.

Likevel må det poengteres at musikken til finnene nok er langt nærmere krautrocken og minimalismen, samt artister som The United States of America og deres etterfølgere Broadcast. Venner av Boards of Canada vil nok også få mye glede av denne skiva.

Det er de vakre harmoniene som gjør Tasankokaiku til et høydepunkt i strømmen av moderne eksperimentell elektronika. Loopede arapeggio synth-temaer skaper et komplekst, rikt og medrivende univers av enkle, synkoperte melodier. Det er noe vidunderlig barokt over orgeltonene som styrer den sarte, skitne elektroniske tonen som preger Tasankokaiku.

Musikken er herlig klangfull og storslått i all sin enkelhet. Låtene og lydbildet virker uendelig og ustoppelig - uten å miste strøm eller bevegelse.

Mer om Tasankokaiku: dotshop.se

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Lionheart Brothers - Matters Of Love And Nature

(Racing Junior)

Steget fra de perfekte poplåtene til de perfekte antipoplåtene er kortere enn man skulle tro.

Flere:

The Orb - Bicycles & Tricycles
The Twilight Singers - Dynamite Steps