cover

Stateless

Early Day Miners & Chris Bennett & Unwed Sailor

CD-EP (2002) - Great Vitamin Mystery / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Bilder fra USA og Europa

Chris Bennett viser frem bilder fra ferieturen sin, mens Unwed Sailor og EDM forteller.

Stateless er et samarbeid mellom Indianas Early Day Miners, Seattles Unwed Sailor og filmfotografen Chris Bennett. Sammen har disse herrene skapt en kontemplativ og meget vakker 30 minutters reise for øyne og ører.

Grunnlaget for Stateless bygger på Chris Bennetts reiser i USA og Europa (i 2000 var det vel) som han fanget opp med sitt Super 8-kamera. Filmen som er inkludert her er en 30-minutter lang road movie med hastige bilder fra sjø og land (og mye himmel), der vi tas med gjennom amerikanske storveier, via storslagen ørken, til europeiske småbyer og trivelig alpelandskap. Med EDM og Unwed Sailor som akkompagnører blir filmen litt mindre lystbetont enn de gjengse feriefilmene til onkel, og kombinasjonen av svart/hvite bilder og dvelende musikk skaper en følelse av en ensom og litt trist verden, tross sine majestetiske og vakre øyeblikk.

Ikke uventet er Stateless en meget behagelig plate å lytte til, noe tettere opp til ambient og dronemusikk enn det vi hørte på EDMs glimrende Let Us Garlands Bring (2002). Her tegner de med mer billedskapende penn, der bare ett av de fem sporene er en streit vokallåt (Codeine/Idaho-lignende Treeline).

Ti minutter for-korte The Ninth Ward er noe av det beste jeg har hørt fra dette holdet. En lavpulserende intrumental som langsomt bygger seg opp til et suggererende monster. Det statiske kompet med lagvise og melodiske gitarlinjer gir meg assosiasjoner til Daniel Lanois' åpningsmusikk i filmen Sling Blade, for de som har sett den. Jeg ser ingen bilder fra våre trakter på filmen til Bennett, men det er likevel et spor her som heter Scandinavian Comfort. Det er ren ambiens, med samples av noe som høres ut som russisk som eneste selskap til et saktegående trekkspill. Riktig så skjønn stjernemusikk, men den låten som egner seg best som ren filmmusikk. Mosaic og Chandelier er mer i leia til The Ninth Ward, men ingen av disse to sporene når helt opp til åpningen, der særlig siste sporet blir for stillestående, da den ikke finner den sugende flyten til The Ninth Ward.

Stateless er et samarbeid som begge parter har tjent på, og plasserer seg både tematisk og musikalsk mellom lignende prosjekt som Brokebacks Morse Code in the Modern Age: Across the Americas (2001) og Boxhead Ensembles Dutch Harbor (1998).

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Shining - Blackjazz

(Indie)

Uansett hvor gammel du er bør du nesten få tillatelse fra mammaen din til å høre på dette.

Flere:

Archie Bronson Outfit - Coconut
Sukpatch - 23