cover

Shine

Daniel Lanois

CD (2003) - Anti / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Singer/songwriter / Alternativ / Voksenrock / Country

Spor:
I love you
Falling at your feet
As tears roll by
Sometimes
Shine
Transmitter
San Juan
Matador
Space Kay
Slow giving
Fire
Power of one
JJ leaves LA

Referanser:
Brian Eno
Peter Gabriel
Robbie Robertson
Harold Budd

Vis flere data

Se også:
Belladonna - Daniel Lanois (2005)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Vitne til noe stort

Det er umulig å definere akkurat hva Daniel Lanois bedriver på 'Shine'.

Daniel Lanois har vært involvert i en del av de virkelig store platene de siste 15 åra, for eksempel Bob Dylans mesterverk "Time out of mind" og "Oh mercy", "Wrecking ball" av Emmylou Harris og Nathalie Merchants vakre "Ophelia". I tillegg har han produsert store deler av U2 sin katalog, blant annet "The Joshua tree" og "Achtung baby". Daniel Lanois sto også bak Peter Gabriels megahit "Sledgehammer" tilbake i 1986.

Daniel Lanois spiller det instrumentet du måtte gi ham, men han er aller best på strengeinstrumenter som gitar, banjo og pedal steel. Sistnevnte er det eneste som høres på vakre "Transmitter" og "JJ leaves LA". Få kan utrykke sine følelser så bevegende på en pedal steel-gitar som Daniel Lanois.

Det kommer neppe som en overraskelse at "Shine" er sauset inn i Daniel Lanois sitt distinkte lydbilde. Atmosfæriske gitarer og lag på lag av vellyd kunne fort blitt både slitsomt og kvalmende. Men selv om det er mektig, er Daniel Lanois aldri i nærheten av å overprodusere plata. Innpakningen passer fantastisk bra til sangene han skriver. De er nemlig like eteriske, svevende, skjøre og på samme tid pompøse som produksjonen. I tillegg synger Daniel Lanois meget godt.

Jeg hater nesten å måtte si det, men overvurderte Bono gjør en utsøkt jobb som medskribent og sanger på "Falling at your feet". Rett og slett utsøkt. Det samme kan sies om Emmylou Harris sin koring på smakfulle "I love you". Det er vanskelig å forklare, men Daniel Lanois klarer å skape en intim stemning midt oppi alt det storslåtte og vakre. Kanskje er det den hviskende, nære vokalen, den tørre "rett-i-trynet"-perkusjonen eller den gjennomtrengende bassen? Ikke vet jeg, men følelsen av å være vitne noe stort fra innsiden av et kott er overveldende.

Det er umulig å definere akkurat hva Daniel Lanois bedriver på "Shine". Albumet er en slags silkeknute av blues, gospel, country, soul, reggea og pop. Det som står igjen, er sterke og vakre sanger som "I love you", "Falling at your feet", "Sometimes", "Shine", "Slow giving" og "Fire". I tillegg får vi med oss et knippe særdeles effektive instrumentaler som "Transmitter", "Space Kay" og "JJ leaves LA".

Det er likevel sangen som er bygget opp rundt en Charley Patton-sampling som fanger meg sterkest, selv om den kanskje ikke er den beste på plata. "As tears roll by" er en lang messende og merkelig reise i noe tilsynelatende spirituelt.

"And I don't know where our savior lives
And I don't know where my savior is
Building up, building down
As tears roll by"

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 7/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Sukpatch - 23

(Moshi Moshi)

Ein godtepose av ei plate, skryter vår anmelder, som ble hypnotisert av denne...

Flere:

Motörhead - Inferno
Bonnie Prince Billy & Matt Sweeney - Superwolf