cover

Alive: Live Recordings 1998-2006

Lasse Marhaug

CD (2007) - Smalltown Superjazzz / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Elektronika / Støy / Improvisasjon

Spor:
Alarmed and Distressed Duckling
Sinus Shakedown
Bergen Anal Dynamite
Bottle Woodcarver
The True Flamingo
A Pair of Spools to Make You Dance
No Sleep Til Haugesund
New York Is Now
Soya Across The Street
Lowest Bloodsugar Ever
To Whom Who Keeps a Record
Schwitters Pistol Support

Referanser:
Merzbow
Jazkamer
Ryfylke
DEL
Kevin Drumm
Nash Kontroll
Hijokaidan
Robedoor

Vis flere data

Se også:
One Eye and Watching - Lasse Marhaug (2001)
Frozen by Blizzard Winds - Kevin Drumm & Lasse Marhaug (2002)
The Shape of Rock to Come - Lasse Marhaug (2004)
Music For Shopping - Maja Ratkje & Lasse Marhaug (2002)
All Men Are Pigs - Lasse Marhaug & Fe-mail (2004)


For Those About to Rock

Bunnsolid livesamler fra en kjempe innenfor norsk støy.

På et gutterom i Steigen sitter det en tolvårig Lasse Marhaug med ørene klistra til høytalerene. Han er en AC/DC-fan, og har spilt inn kanonsmellet som avslutter For Those About to Rock på en kassett. Fascinert av energien i bråket, spiller gutten lydsnutten om og om igjen.

Med slike fritidsinteresser, sier det seg selv at det ikke var ballettdanser gutten aspirerte til. Og, riktig nok, tjueen år senere står Marhaug som en av de absolutte frontfigurene innenfor den norske støyscenen, med over 200 utgivelser under beltet og en etterhvert ganske så renskåret lydsignatur som har skaffet ham anerkjennelse på internasjonal basis. Fjoråret kunne t.o.m by på et glimt av mainstreamsuksess, da Jazzkammer (støyduoen hans med John Hegre) mistet de doble konsonantene, allierte seg med et knippe undergrunnsmetallere og ga ut et monster av ei skive til akkolader i både Mojo og Uncut.

Og nå er det altså på tide med et tilbakeblikk. Som tittelen tilsier, er det en livesamler vi har med å gjøre her, og skivas tolv spor er hentet fra et tidsrom på åtte år og steder som varierer fra Bodø til Osaka.

Make no mistake: Alive består av rendyrket ekstremlyd av den særs aggressive typen. Fra start til stopp er det abstrakt, tung harsh noise fremført på brutalt, dog lekent vis. Høyttalerene biter, men bare så hardt at det blir spennende å høre på, og man blir lurt lenger og lenger inn i Marhaugs lydkaos at det føles regelrett merkelig, dog forløsende, når han smeller igang noe som faktisk kan minne om et riff på No Sleep 'Til Haugesund.

Som støysjangeren dikterer, er det lite av melodi eller rytme å spore her, men musikken er langt i fra ustrukturert. Høydepunktene på albumet, som Sinus Shakedown og den tidligere nevnte No Sleep 'Til Haugesund, har den blandingen av voldelig uforutsigbarhet og flyt som føles logisk bare du får det litt på avstand som skiller klinten fra hveten i det uoversiktlige støymiljøet. Lydbildet varierer mellom en tjukk, sprakende gjørme av bunnfrekvenser krydret med korte innslag av skrikende feedback, og kranglete, lynraske lydflekker uforutsigbart dandert over en stadig skiftende bakgrunn.

En time brutal, konsentrert støy kommer nok fortsatt til å være for spesielt interesserte en god stund fremover, og den godeste Marhaug har absolutt vist sine mer tilgjengelige sider andre steder enn her. Dog, for lyttere med litt fartstid i sjangeren og et øye for de uvanlige strukturene som ofte ligger skjult bak kaoset, er det vanskelig å komme bortifra at Alive 1998 – 2006 er et kvalitetsprodukt fra ende til annen, og et konsist overblikk over en av de mest vitale artistene i norsk ekstremmusikk.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på hissig.no
!hissig logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Belle & Sebastian - Push Barman to Open Old Wounds

(Jeepster)

Eventyrlig samler fra et band som i sin tid ble skrotet til fordel for Kathrina and the Waves, om enn bare på film.

Flere:

Nuspirit Helsinki - Nuspirit Helsinki
Kvelertak - Kvelertak