cover

Grass Roots Record Co.: Family Album

Diverse artister

CD (2007) - Grass Root Record Co.

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folk / Indierock / Alternativ / Frifolk / Støyrock / Visepop / Americana

Spor:
Dry Grass and Shadows
I Hope You Came Prepared
Friday the 13th
Birthright
Ain't No Thing
Two Tongues at One Time
Weighted Day
Pool
These Hills
Let the Hate In (I Won't)
What You're Proposing
A Tall Tale
Fallen Color
What's in Mind
Cotton White
Yes My Heart
The Moon Veiled

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Family Affair

Hele landsbyen på beina: Finn fram banjo, indianerfløyter, batikkskjorte og beverlue.

Labelsamlere bidar gjerne til å virke samlende på en scene. Tidlige samleplater fra SST, Blast First, SubPop etc. skapte eksempelvis inntrykk av en felles enhet av artister som hørte sammen på en eller annen måte. Selv om de enkelte artistene hadde et ulikt uttrykk, fikk de sin egen betegnelse og en unik tilhørighet i et fellesskap. Labelsamlere kan også bidra til å skape et inntrykk som er mer stedsbestemt: "Lyden" av Seattle, Chapel Hill, Olympia eller Athens, Georgia for eksempel.

Dette er også funksjonen til Family Album. Vi møter artister som hver for seg driver med varierte musikalske uttrykk, men som satt i sammenheng av Grass Root Recording Co. står samlet i et større hele. Det er et godt stykke mellom den frie avantrocken til Hella og visesangen til Mariee Sioux. Men her er det mulig å ta inn – og nyte – begge på en plate, og det for lyttere som kanskje ikke ellers hadde sett muligheten. Ikke minst, Family Album er også en stedsbunden plate. Vi befinner oss i Nevada City, California – en liten småby med lange kulturelle tradisjoner (se for øvrig omtale av debutplaten til Mariee Sioux her på groove), som i en tid der mange søker etter det neste "store", eller i hvert fall det neste "unike" bare er et tidsspørsmål unna før den puritanske gløden erstattes av et mer kynisk drag drevet frem av markedskåte krefter. Kanskje. La oss ikke håpe det.

Inntil så skjer får vi bare glede oss over den likeframme og joviale holdningen som ser ut til å prege byens mange artister og som denne platen bærer frem: "In my experience these are the real deal artists, singers, poets, and rockers, playing for the right reasons - inspiration, art, communication, and FUN" sier initiativtager og labelsjef Marc Snegg om Family Affair, og tilkjennegir en fellesskapholdning som man omtrent må tilbake til det sene 60-tall for å finne maken til.

The Family Album skiller seg fra alle andre samlinger, hevder Snegg, og uttaler videre at: "This is not a collection of tunes culled from across time and place. This is an album. Though the songs are diverse in style and voice, you will hear an uncanny continuity from track to track and from artist to artist." Det er vel å ta det litt langt, men han skal ha for gløden. Det er likevel en rød tråd gjennom platen, og den går gjennom den akustiske folkmusikken. Mariee Sioux er allerede nevnt tidligere, men hun stråler sannelig sterkest også på denne samlingen. Two Tongues at One Time er fra hennes ferske og flotte debut, og hennes sang om "candles & buffalo's eyes" går fremdeles langt ned i ryggmargen. I samme åndedrag er det vel verd å merke seg Jessica Henry og Alela Diane som innrammer platen med sine gåtefulle viser, og ikke minst Alina Estelle Hardin som pleier enhver sliten muskel med sin sirenesang. Det er også et sedat, melankolsk drag over Benjamin Oak Goodmans myke Yes My Heart – en aldri så liten popperle for høsten 2007. Fremheves bør dessuten den trillende popmelodien til Golden Shoulders (hvis band samler mange av de involverte under en paraply).

Det bør være lov å si at det er en gjennomgående folkelig stil over platen, enten det er fjellbilly fra The Reckon Family eller garasjestomp fra Made In. De mest åpenbare bruddene serveres med blant annet som dynestøy fra Them Hills, progressiv avantrock fra Hella, bluesrock fra Lee Bob Watson, jazzjam fra Snegg Band og Galaxie 500-drømmerier til Kings & Queens. Som en teaser til nærmere bekjentskap er dette absolutt et vellykket prosjekt, selv om bare en låt blir litt skrint grunnlag å vurdere holdbarheten på. Jeg har i hvert fall funnet et par åpenbare favoritter takket være denne platen.

Det er noe godt og gammeldags over Grass Root Record Co. Artistene har alle en familiær holdning og spiller mer enn gjerne på tvers av hverandres prosjekter der det kanskje er gleden over å spille som er den fremste drivkraften. Dette er en tvers igjennom trivelig plate, med et innhold som bærer bud om et lengre forhold.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Simon Joyner - Out Into the Snow

(Team Love)

Ein løyndom verdt å avsløre: Simon Joyner er ein av dei aller beste songtekstforfattarane på denne sida av Blood on the Tracks.

Flere:

Robyn - Body Talk Pt. 1
Motif - Expansion