cover

Skala

Mathias Eick

CD (2011) - ECM / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Jazz

Spor:
Skala
Edinburgh
June
Oslo
Joni
Bierman
Day After
Epilogue

Referanser:
Jaga Jazzist
Chick Corea
Manu Katché
Motif
Nils Petter Molvær

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Jazzkomposisjon og popproduksjon

Mathias Eick leverer med sitt nye album det man skal kunne forvente av en ECM-produksjon.

En samlet jazzverden følger konstant med på norsk jazz og det "norske" plateselskapet ECM. Det nye albumet til Mathias Eick, Skala, viser at det er typisk norsk å være god til å spille jazz. Men samtidig som Skala føyer seg inn i rekken av gode norske jazzutgivelser, mangler fremføringen til Eick og hans menn likevel noe av intensiteten og en slags naturlig frihet som ville gjort albumet til en av perlene i CD-samlinga.

Hva Mathias Eick spiller, kan ikke defineres som noe annet en jazz, selv om komposisjonene bærer preg av både pop og klassisk musikk. Sammen med den rene og myke trompetlyden, gjør Eicks spillestil at albumtittelen, Skala, føles helt riktig. Melodilinjene veksler mellom det søte og nesten heroiske. Man føler aldri det skurrer, på godt og vondt.

Selv forklarer Mathias Eick at Skala ble til som en slags popproduksjon. Vanligvis blir ECM-album ferdige i løpet av tre eller fire dager, men dette prosjektet begynte med fem uker hvor Eick spilte inn demoer på forskjellige instrumenter. Deretter inviterte han de musikerne han hadde behov for. De flyttet etter hvert inn i Bugge Wesseltofts studio hvor blant annet vibrafonen ble spilt inn. Sammen med ECM-grunnlegger og medprodusent Manfred Eicher og Jan Erik Kongshaug ble albumet ferdiggjort i ReinbowStudio.

Fra mannskapet Eick hadde med seg på sin første soloutgivelse, The Door, er det kun én som er med på det nye albumet. Det er bassist Audun Erlien. Han er bindeleddet i hovedkvintetten som, foruten ham og Mathias Eick, består av trommeslagerne Torstein Lofthus og Gard Nilssen, samt Andreas Ulvo på piano. I forhold til forrige album, fremstår Skala mer komplekst. De til dels minimalistiske og mørke momentene er erstattet av mer detaljerte musikklandskap som gir større spillerom for Eick og gjestesolist Tore Brunborg på tenorsaksofon.

Satt i sammenheng med tidligere norske ECM-utgivelser, mangler Skala de lange etterklangene vi kjenner fra blant andre Arve Henriksen og Terje Rypdal. Og selv om det kan føles som om særpreg er erstattet med struktur, kan Mathias Eick være fornøyd med sin andre soloplate som fremstår som både lun og gjennomflink.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Portishead - Third

(Go! Discs)

Trip-Hop er for Portishead noko som var. I 2008 utfordrar dei oss med andre tonar, og er minst like interessante.

Flere:

Windir - Valfar, Ein Windir
Jon Faukstad & Per Sæmund Bjørkum - Konsert På Kleppe