cover

The Element of Freedom

Alicia Keys

CD (2009) - J Records / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
R'n'B / Neo-soul

Spor:
Element of Freedom (Intro)
Love Is Blind
Doesn't Mean Anything
Try Sleeping with a Broken Heart
Wait Til You See My Smile
That's How Strong My Love Is
Un-thinkable (I'm Ready)
Love Is My Disease
Like the Sea
Put It in a Love Song (feat. Beyoncé)
This Bed
Distance and Time
How It Feels so Fly
Empire State of Mind (Part II) Broken Down

Referanser:
Christina Aguilera
Beyoncé
Destiny's Child
Shakira

Vis flere data

Se også:
The Diary Of Alicia Keys - Alicia Keys (2003)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Elementer av briljans

Selv om hun ikke slår ut i full blomst på sin siste utgivelse, er Keys fortsatt en av de mest interessante damene innen soulsjangeren.

Alicia Keys er ikke snauere enn at hun tillater seg å begynne sitt fjerde album med et sitat av Anaïs Nin: And the day came when the risk it took to remain tightly closed in a bud was more painful than the risk it took to bloom. This is the element of freedom. Når dette danner introen til The Element of Freedom er det ikke rart man får forventinger til at den amerikanske souldivaen virkelig skal slå ut i blomst på låtene som følger. Men det virker ikke som hun helt har turt å gi slipp på tryggheten. Hun er litt for mainstream, og hadde tjent på å slippe seg enda mer løs.

The Element of Freedom er likevel ikke dum, og tillat meg å forklare hvorfor. Helt siden den fabelaktige debuten Songs in A Minor (2001) har Alicia Keys etablert seg som en av 2000-tallets mest interessante unge damer innen soulsjangeren, eksemplisfisert av superhits som Fallin' og No One. Lekkert pianospill og elegant vokal har ikke gjort populariteten mindre. I tillegg til å være multiinstrumentalist skriver hun de fleste av låtene sine selv, uten så altfor mye hjelp fra opphausa låtskrivere og produsenter. Da er det kanskje ikke så rart at Alicia Keys også på sin fjerde utgivelse velger å holde seg til det hun vet fenger - og selger.

I løpet av 2009 oppnådde hun mye spilletid på radio med Jay Z-duetten Empire State of Mind. På The Element of Freedom leverer hun låten i en mer akustisk og nedstrippet versjon, hvor rappinga til Jay-Z er kuttet ut. Selv må jeg innrømme at jeg nok foretrekker Empire State of Mind slik den foreligger på Jay-Zs The Blueprint 3. Men Keys' egen versjon av låta, som har fått tittelen Empire State of Mind (Part II) Broken Down, er ikke så verst. Hun synger fortsatt om New York Citys motsetninger og muligheter uten å bli klisjéfylt, og vokalen er som alltid rørende og delikat.

Jay-Zs rapping ble ikke med på albumversjonen, men det faktum at kona Beyoncé også har samarbeidet med Keys funker som et fint plaster på såret. Duetten Put It in a Love Song er en opplagt hit. Den er flørtende og leken, og sender tankene i retning Beyoncés hitsingle Ladies. Duetten har også et klart potensiale til å fylle opp dansegulvet, og utgjør sånn sett en kontrast til det øvrige, mer neddempede låtmaterialet. Jevnt over er dette sterkt, om enn litt for forutsigbart til å være på høyde med debuten.

Keys greier å være rørende og sart i det ene øyeblikket (som på den sofistikerte balladen Like the Sea), og drivende og fengende i det neste (som på åttitallsaktige Try Sleeping With a Broken Heart, som for øvrig minner om Prince i tiden rundt Purple Rain).

I sum har Alicia Keys levert en plate som er atskillig bedre enn mye av det andre materialet som spys ut innen soulsjangeren i dag. Hun er genuin og interessant i massen av souldivaer, og jeg kan gledelig innrømme at The Element of Freedom er en av mine største guilty pleasures denne vinteren.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Mormones - Guide To Good And Evil

(Trust Me)

Opplandsk minimalisme som burde åpne for internasjonal anerkjennelse.

Flere:

The Lionheart Brothers - Dizzy Kiss
The Gin & Tonic Youth - New Times