cover

Epilog

Röjås Jonas

CD (2007) - Nordic Tradition

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Folkemusikk

Spor:
Pekkos Pers brudmarsch
Klâbblåt'n
Farôs lisslâ
Karinôs polskâ - trall
Karinôs polskâ - fiol
Om Mikaelidagen
Bingsjöpolskan
Vill int' du så vill fôll je - trall
Vill int' du så vill fôll je - fiol
Emigrantvisan
Polska efter Köpman
Je skull' fôll ut å friâ i natt - trall
Je skull' fôll ut å friâ i natt - fiol
Polska efter Dräng Jerk
Je kân fôll undrâ
Minns du hur vi lekte
Höök Olles vals
Skålbâsslåt'n
Gas-på-polska
Vi få'm fôll - trall
Vi få'm fôll - fiol
Jiss kristôs tä va roli'
Mormors vaggvisa
Jann Hansôs
Tre strômmingâr - trall
Tre strômmingâr - fiol
Finn Hansôs gånglåt
Polskor
Havamal
Långlilek
Födelsedagsvisan – Gråtlåt'n

Referanser:
Anders och Patrik
Majorstuen
Hoven Droven

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Energisk og livfullt

Röjås Jonas har en umiskjennelig musikalsk signatur.

Det lille, fine folkemusikkselskapet Nordic Tradition har her samlet og utgitt hele 31 spor med den som regnes blant de største av spelemenn fra Dalarna, Röjås Jonas (1921-89). Hans solofelespill er energisk og livfullt dokumentert på disse opptakene som stort sett er gjort på 70- og 80-tallet.

Felespiller og lærer Jonny Soling forteller i platas innleggshefte om møte med Röjås Jonas som førte til at disse opptakene 20 år senere er utkommet på plate. Hans ekstatiske opplevelse av spelemannens musikk bærer gjennom til platelytteren. Soling beretter om et sterkt og intenst inntrykk av mesterens klare spill og hans virtuositet på instrumentet. Karakteren ved felespillet til Röjås Jonas er like viktig. Hans framføring preges av en slik uansetrengt energi at det er vanskelig å ikke bli "tatt" av musikken ganske umiddelbart.

Komposisjonene er som vanlig repertoaret spelemannen har tilegnet seg gjennom et langt og allsidig virke. Noe er kjent, om enn i sekundær form, som spor 17: Höök Olles vals. Den er bedre kjent i Norge som barnesangen "Kjenner du Lotte, min venn..."

Det gjennomgående inntrykket er at Röjås Jonas har formet sitt eget uttrykk, sin egen stil, en umiskjennelig musikalsk signatur han setter på musikken.

Fellesnevneren er polsdansens energiske, lette, hoppende og dansende preg. Utøveren kan ikke ha vært noen melankolikertype, da livsglede og overskudd preger opptakene. Alle sporene er nøye tilmålt i tid, her er ingen overflødig pynt. I stedet er toner og overganger flott modulert og ørsmå kunstpauser danner perfekte tause virkninger i etterslagene (lytt til spor 22 m.fl). Kontrasten og overraskelsen blir desto større når den skjøre, krystalline Mormors vaggavisa (23) plutselig punkterer overflødigheten og bringer tankene innover og hinsides dansens og utfoldelsens livsbekreftelse. Et vakkert øyeblikk.

Nordic Tradition har med denne utgivelsen bekreftet sin posisjon som et Skandinavias mest interessante, nye plateselskaper. Jeg anbefaler denne plata - og deres øvrige repertoar til alle som interesserer seg for og sysler med folkemusikk i broderlandene

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Neurosis & Jarboe - Neurosis & Jarboe

(Neurot)

Legg to pinner i kors. Ta et hvitløksbad. Be din siste bønn. Dørene til mørkets rike skal nå åpnes og du inviteres med inn.

Flere:

Fruit Bats - Spelled In Bones
The Bambi Molesters - As The Dark Wave Swells