cover

Tjugo Minuter Över Tre

Tysta Mari

CD (2008) - Wasted Sounds

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Punk

Spor:
Full kontroll
Blå väggen
Långt under
En näve stålar
Kärlek & hat
Kom ner och se
Svart
Spelet
Som en tjuv om natten
Elva våningar upp
Röda blå
Bomb I stan
Dårhus
Olja & blod
Vem äger?

Referanser:
KSMB (Kurt-Sunes med Berit)
Stockholms Negrer
Ebba Grön
Strindbergs
Charta 77
Köttgrottorna
The Sex Pistols
Ramones
The Clash

Vis flere data

Se også:
Sveriges Casino - Tysta Mari (2009)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Musikalske arvinger

Debutantene Tysta Mari tar opp arven fra den svenske punkhistorien.

Vårt naboland Sverige har en viktig arv å ta vare på - og det er særlig arven etter de legendariske punkbandene Ebba Grön og KSMB. Disse to er for lengst oppløst, og spørsmålet blir da hvordan forvalte denne videre? Plateselskapene har gjort sitt og alt materiale er tilgjengelig.

I løpet av de siste 25 år er det mange band som har latt seg inspirere sterkt av"bølgen" fra perioden 1978-81, og sånn sett levert arven videre til de kommende generasjoner. Dette året kommer Tysta Mari (også fra Stockholm), som nå debuterer med sin første CD. Helt ferske er de ikke, da de ga ut en 6-spors EP for et par års tid tilbake.

De har sine musikalske røtter og inspirasjon fra denne tida. Det er altså ikke noe nytt ved verken musikken eller stilen til Tysta Mari. Det man hører har man hørt før. Det stjeles og kopieres fra andre svenske og også andre utenlandske punkband, og det fenger i både vers og refreng. Men i motsetning til mange amerikanske punkpop band så virker Tysta Mari ekte. Her får du ærlig- og oppriktighet både i musikk og ord. De konsentrerer seg om å lage god musikk for det svenske folket, og tenker ikke på MTV eller om å selge kropp og sjel. Jeg tror rett og slett på disse gutta. Dette er vaskeekte punk.

Tekstene er i hovedsak veldig samfunnsorienterte, som for eksempel i Olja & Blod: Olja är tjockare än blod, och bomber väger tyngre än ord. Friheten är subjektiv, och freden kräver liv". Ingen kan vel si noe i mot disse ordene. Men det er vel mer de storbyproblemene eller utfordringene ellers i livet som er temaene.

Det er få tekniske finesser og det briljeres svært lite med instrumentene. Det er hopp og sprett, eller rettere sagt gla'punk. Fra EPen og frem til fullengderen så kan man likevel høre en musikalsk utvikling, og bandet inkluderer nå både orgel og munnspill. Av albumets i alt 15 spor så er det et svært så jevnt og solid materiale, men det mangler vel kanskje den ene - eller de definitive topplåtene.

Oppsummeringen blir temmelig lett. Tjugo Minuter Över Tre er solid og gjennomført, men har noen mangler. Tysta Mari kan gjerne bruke litt ekstra tid til neste gang. Utviklingen kan gjerne gå på lyd/produksjon, eller enda viktigere: Større variasjon på takt og tone. Spørsmålet blir: Kommer de til å fortsette i samme sporet (som Ramones) eller kommer de til å ta et steg til siden (som The Clash). Uansett så blir det spennende å følge bandet. Jeg gleder meg i hvert fall.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Ed Harcourt - From Every Sphere

(Heavenly)

I'm aware that I'm speaking but the words come out wrong, So I'll put it across in a simple song.

Flere:

Robert Plant & Alison Krauss - Raising Sand
Bonnie Prince Billy - Master & Everyone