cover

Sketches

Ane Brun

CD (2008) - DetErMine / Balloon Ranger / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Singer/songwriter / Poprock / Folk / Visepop

Spor:
The Treehouse Song
The Fall
The Puzzle
My Star
Ten Seconds
Changing of the Seasons
Lullaby for Grown-Ups
Raise My Head
Armour
Round Table Conference
Gillian
Don't Leave
Linger With Pleasure
Miss Moaning
My Baby's Arms

Referanser:
Nina Kinert
Ben Harper
Rufus Wainwright
Elliott Smith

Vis flere data

Se også:
A Temporary Dive - Ane Brun (2005)
Duets - Ane Brun (2005)
Duets - Ane Brun (2005)
Live in Scandinavia - Ane Brun (2007)
Live at Stockholm Concert Hall - Ane Brun (2009)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Skisser

Demoutgivelsen er en fint innblikk i Bruns låtskrivingsprosess, men låtene er mer spennende slik de foreligger i endelig versjon.

2008 var et produktivt år for Ane Brun. Etter utgivelsen av Changing of the Seasons, for øvrig en av det årets fineste plater, turnerte hun over hele landet. Senere på året ble Sketches utgitt. Låtmaterialet her er, som tittelen tilsier, skissene til Bruns femte studioalbum - nevnte Changing of the Seasons. Så vidt meg bekjent er det takket være oppfordringer fra tilhengerne at demoversjonene ble utgitt.

De gangene jeg har hørt Ane Brun opptre, har hun hatt et band i ryggen som har utbrodert låtene hennes. Disse aller første innspillingene av sangene på Changing of the Seasons er akustiske versjoner, preget av enkel instrumentering. Noen av låtene har enkle strykearrangementer, men på de aller fleste skissene er det kun vokal og piano eller gitar, og jeg kan tenke meg at Sketches er et hint i retning av hvordan Ane Brun høres ut når hun spiller solokonserter.

Som på Changing of the Seasons plasserer Brun seg i et skjørt og elegant lydlandskap, bare i en enda mer nedstrippet versjon. Her får vi innblikk i hvordan The Puzzle, Lullaby for Grown-Ups og tittelsporet opprinnelig hørtes ut når ideene til låtene først formet seg for singer-songwriteren.

I tillegg til skissene til det som skulle bli Changing..., inneholder plata to tidligere ikke utgitte låter. Verken Miss Moaning og My Baby's Arms kom med på den endelige utgivelsen, men her får de den oppmerksomheten de fortjener. Begge to er melankolske og enkle visepoplåter i kjent stil fra Ane Brun.

Armour er om mulig enda mer naiv, leken og fortryllende i demoversjon enn i endelig form. Sistnevnte variant er fylt av kor og strykere, mens demoversjonen kun inneholder vokal og utrolig enkelt oppbygd pianospill. Det hele kan minne om hvordan det høres ut når en ivrig femåring mottar sin første pianoundervisning, og er en fryd for øret.

Demoutgivelsen Sketches er en fint innblikk i Ane Bruns låtskrivingsprosess. Kanskje er det slik at nettopp de tilhengerne som selv etterspurte at skissene ble utgitt på plate, vil utgjøre denne utgivelsens største publikum. Jeg er ikke mindre fan av Ane Brun etter utgivelsen av Sketches, men jeg har innsett at jeg foretrekker låtmaterialet i ytterligere bearbeidet form. Changing of the Seasons, slik den foreligger i endelig versjon, er preget av en større detaljrikdom, rikere instrumentering og fyldigere klanger. Selv om låtene er vàre, nakne og nydelige uansett om man lytter til skisseversjon eller endelig versjon, er Changing of the Seasons en mer spennende lytteopplevelse.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Ben Weaver - Hollerin' At a Woodpecker

(30/30)

Fast som fjellet. Mystisk som skogen. Einsam som prærien. Vill som elva.

Flere:

Diverse artister - St. Thomas
El Guincho - Alegranza!