cover

Back to Me

Kathleen Edwards

CD (2005) - Zoë

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Singer/songwriter / Countryrock

Spor:
In State
Back to Me
Pink Emberson Radio
Independent Thief
Old Time Sake
Summerlong
What Are You Waiting For?
Away
Somewhere Else
Copied Keys
Good Things

Referanser:
Lloyd Cole
Dixie Chicks
Lucinda Williams
Mary Karlzen

Vis flere data

Se også:
Failer - Kathleen Edwards (2003)
Asking For Flowers - Kathleen Edwards (2008)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Don't get down

Sheryl Crow med god smak, eller en kvinnelig og mindre patetisk Ryan Adams.

Noen ganger høres hun ut som Sheryl Crow med god smak. Andre ganger høres hun ut som en yngre og mer nedslipt versjon av Lucinda Williams. Du kan også tenke deg den kvinnelige utgaven av Ryan Adams, når han ikke er på en av sine patetiske ekskursjoner ut i musikalsk limbo. Sleng inn en liten dose Springsteen på sitt mest countryrockete, så begynner summen å likne Kathleen Edwards.

Mest av alt minner hun om seg selv, noe som i lengden må betegnes som udelt positivt.

Jeg hører også svake ekko av lydbildet man fant i Whiskeytown sin musikk. Noe av grunnen til det kan være at plata er mikset av Jim Scott, som produserte mesterverket "Stranger's almanac" i 1997. I tillegg har han hatt fingrene borti andre hete navn som Tift Merrit, Tom Petty, Foo Fighters, Natalie Merchant, Golden Smog, The Jayhawks, Wilco, Johnny Cash og et utall andre interessante band og artister.

Og la meg snakke litt mer om gode hjelpere, når vi først er i gang. Benmont Tench spiller piano og orgel på flere av sangene. Eric Heywood, mest kjent fra Son Volt, spiller som vanlig smakfull pedalsteel på en særdeles flott måte. Jim James låner stemmen sin til en av platas beste låter. Richard Bell, mest kjent for sitt samarbeid med artister som Bob Dylan, The Band og Janis Joplin, låner sine fingre til både piano, orgel og trekkspill.

All denne gode hjelpen hadde selvfølgelig vært bortkastet hadde det ikke vært for at Kathleen Edwards skriver noen utmerkede sanger.

"In state" er en slags prelude til glimrende "Six o'clock news" på Kathleen sin strålende debutplate, "Failer". Den nye sangen utforsker en mulig grunn til det katastrofale utfallet i den gamle låta. Det er ikke så komplisert som det høres ut. Dessuten handler det mer om følelsesmessige landskaper enn konkrete hendelser.

"Pink Emerson radio" høres ut som en krysning av Lucinda Williams og Sheryl Crow. Sangen skildrer med meget vakre bilder hele prosessen å flytte tilbake til barndommens bosted. Måten Edwards beskriver hvordan det føles å se de gamle tingene igjen, er enorm. Det er ikke uten grunn at mange mener at hennes største styrke ligger nettopp i evnen til å formidle komplekse stemninger med relativt få ord. Hun fletter følelsene sammen med en selvopplevd boligbrann, som lærte henne at er i slike ekstreme situasjoner man virkelig finner ut hva som er viktig i livet.

Sirens up on the street
Smoke is burning my eyes
And the neighbours are screaming at me
I can only carry one thing
I can only carry one thing


There's no time to waste
There's no time to wait


Hun klarte faktisk å få med seg to ting i den virkelige brannen: gitaren og fiolinen.

"Independent thief" rendyrker den aggressive sida av kjærlighetssorg. Både teksten, melodien og instrumenteringen understreker denne følelsen. Jim James følger Kathleen som om han skulle vært hennes tvillingsjel, stemmene høres ut som ett. Som et pulserende tog brøyter sangen seg fram før den krasjer i et flammehav av en finale der Benmont Tench fletter sine utenomjordiske orgeltoner så tett sammen med Eric Heywoods demonbesatte pedalsteel at jeg rett og slett tar meg i å sitte siklende med munnen vidåpen lenge etter at den siste tonen har dødd ut.

Perioden etter at "Failer" kom ut i 2003, har stort sett bestått i å turnére. Det er derfor ikke rart at hjemlengsel og savn er sentrale temaer på "Back to me". Som sagt, Kathleen kan det der med å formidle følelser. På såre og vare "Away" minnes hun det gamle og oppsummerer aller best selv.

My mouth smelled like a drink
We were laughing, I think
I've been away


Hjemlengselen støttes av blåsere og en super melodi i Jim Bryson sin "Somewhere else".

Familien Edwards flyttet mye opp gjennom Kathleen sin oppvekst. Faren var diplomat og familien reiste med familieoverhodet fra Kanada til blant annet Sveits og Korea. Sangen "Good things" berører familien og den evige søken etter lykke. To hovedkonklusjoner dras i sangen, som er inspirert av Kathleens bror.

There are some things that I believe
Like if you've got nothing you've still got your family


Og:

Don't get down
Good things come when you stop waiting around
Good things come when you stop looking
Don't get down
You've just got to stop looking


Alle låtene på "Back to me" er ikke like bra som de jeg nettopp har fremhevet, men disse veier absolutt opp for de mindre gode.

Dessuten er jeg overbevist om at vi verken har hørt det siste eller beste fra Kathleen Edwards.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 7/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Old Man Gloom - Christmas

(Tortuga)

Redacteuren spør, redacteuren svarer: En åpen samtale med seg selv om Old Man Gloom.

Flere:

Salvatore - Tempo
Stars - Set Yourself On Fire