cover

In the Beginning...

Townes Van Zandt

CD (2003) - Compadre / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Country

Stiler:
Singer/songwriter / Folk

Spor:
Black Widow Blues
Maryetta's Song
Hunger Child Blues
Gypsy Friday
Waitin' For the Day
Black Jack Mama
When Your Dream Lovers Die
Colorado Bound
Big Country Blues
Black Crow Blues

Referanser:
Guy Clark
Bob Dylan
Hank Williams
Leonard Cohen

Vis flere data

Se også:
Live at The Old Quarter - Townes Van Zandt (1977)
The Best of Townes Van Zandt - Townes Van Zandt (2002)
Texas Rain - The Texas Hill Country Recordings - Townes Van Zandt (2001)
Acoustic Blue - Townes Van Zandt (2003)
Our Mother the Mountain - Townes Van Zandt (1969)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Dødehavsrullene

If a dream's enough to ease your hungry sorrows, and a song's enough to blow your tears away: Dette er platen.

Disse ti opptakene er et skattekammer for Townes-fans og musikkelskere i alle land. In the Beginning... inneholder nemlig låtsmedens aller første opptak som har ligget godt bortgjemt helt siden 1966. Først i 2002 dukket de frem igjen fra et støvete lager i Silver Dollar Music, der eks-kone Jeanene og produsenten Jack Clement snublet over dem.

Det gir oss en unik mulighet til å høre Van Zandt to år før den klassiske debuten For the Sake of the Song, og det er bare å takke høyere makter for at noen endelig fant disse dødehavsrullene. Ja visst er Townes ung på denne tiden, det er ingen Pancho & Lefty, Tecumseh Valley eller If I Needed You her - men til å være så tidlige opptak holder dette materialet en standard de fleste andre ferdigformede artister bare kan drømme om. Allerede som 22-åring hadde Townes van Zandt de kvalitetene som senere skulle bli hans varemerke; den varme fortellerstemmen, de melankolske melodiene og de levende tekstene om rastløse vandringer, mennesker som har falt utenfor og personlige spøkelser. Lydkvaliteten er dessuten av bemerkelsesverdig høy karakter, så In the Beginning... fortjener å bli lagt merke til langt utenfor Van Zandts krets av nære venner.

På midten av 60-tallet hadde Van Zandt etablert seg på Houstons og Austins folk-klubber der han vanket med kumpaner som Guy Clark og Mickey Newbury. Det var sistnevnte som fikk ham over til Nashville, og i kontakt med legendariske Cowboy Jack Clement som tok ham under sine vinger.

Opptakene med ham peker fremover mot senere storhet, men står seg også godt som en selvstendig utgivelse. Her finner vi både pumpende bluesaktige rockere (Black Widow Blues, Hunger Child Blues, Black Jack Mama), countryballader (Waitin' For the Day, Colorado Bound) og akustiske folkviser (Maryetta's Song, Gypsy Friday). De to siste sporene, Big Country Blues og Black Crow Blues, gir begge frysninger på ryggen. Med den rullende gitarstilen er han en Cohen forut for sin tid, og hvis du lukker øynene til Black Crow Blues er det som han står rett ved din side og synger: "It's a life worth the living, but we all gotta die...", og jeg tar meg i å tenke at om dette hadde vært hans eneste plate ville han fortsatt vært en legende.

Utgivelsen er dessuten beæret med nydelig innpakning, bilder, tekster, malerier og en kort tekst av John Lomax III. Det eneste jeg savner er litt mer info om de ulike musikerne, men det blir uansett underordnet i den store sammenhengen.

Townes Van Zandt døde brått i 1997, på samme dag som Hank Williams - men begge vil for alltid leve med oss videre. Disse opptakene virker som en påminnelse om akkurat det.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Nuspirit Helsinki - Nuspirit Helsinki

(Guidance Recordings Inc.)

Finner med stil leverer et album av godlyd i jazza klubblandskap för helvetet.

Flere:

Brandy - Full Moon
Koop - Waltz for Koop